У 60 містах України розпочалась акція до 16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства

У 60 містах України розпочалась акція до 16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства

16:51,
28 Листопада 2022
984

У 60 містах України розпочалась акція до 16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства

16:51,
28 Листопада 2022
984
У 60 містах України розпочалась акція до 16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства
У 60 містах України розпочалась акція до 16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства
З 25 листопада до 10 грудня у всьому світі відзначаються «16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства». Акція покликана привернути увагу до цієї теми та закликати долати будь-які форми гендерно зумовленого насильства.

Офіційний початок відбувся 25 листопада у Києві за участі міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, заступника представника UNFPA в Україні та старшого координатора з надзвичайних ситуацій Мустафи Ельканзі, а також міжнародних партнерів з Великої Британії, Канади та США. Модерувала захід телеведуча, благодійниця і Почесна Амбасадорка UNFPA в Україні Марія Єфросініна.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна зіткнулася із безпрецедентним рівнем болю і травматизації. Українці потерпають від злочинів російських військових, зокрема, від гендерно зумовленого і сексуального насильства, пов’язаного з війною. Та разом із воєнними злочинами військ країни-агресора, на жаль, продовжує існувати гендерно зумовлене насильство всередині українського суспільства, яке не менш глибоко ранить постраждалих.

«На жаль, насильства в нашому житті стало дуже багато. І ми його відчуваємо по-різному. І ми так само по-різному реагуємо на ті обставини, які виводять нас зі звичної зони комфорту. Поруч з цими всіма викликами ми проявляємо й іншу нашу кризову якість – чуйність. Ми бачимо, як ми гуртуємося і як ми підтримуємо один одного, кожен у свій спосіб. Сьогодні я особливо закликаю кожного, хто поруч, хто бачить насильство, не пройти повз, а проявити емпатію, простягнути руку допомоги. І зробити крок назустріч. Це те, що вирізняє нас як націю», – зазначила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Від початку 2022 року до Національної поліції надійшло 120 тисяч повідомлень щодо випадків домашнього насильства. 98% звернень на гарячу лінію 1547 для постраждалих стосується саме його. Тому важливо порушувати тему гендерно зумовленого насильства і закликати йому протидіяти, бути чуйними до чужих історій і емоцій, бути не байдужими, коли стаємо свідками насильства: втрутитися, допомогти, не мовчати.

«Ми маємо проблему, коли на фоні всіх щоденних викликів стає все тихше голос тих, хто може піддаватись домашньому насильству. Це виклик для нас, для нашої нації. Бо саме відношення один до одного, відношення вже на рівні чоловіка та жінки, батьків та дітей складає ту культуру української нації. Культуру, яку ми захищаємо на полі бою, яку ми захищаємо в усіх містах нашої держави, яку захищає кожен себе вдома. Це саме ті цінності, заради яких ми сьогодні воюємо і заради яких ми переможемо», – зазначив під час відкриття Денис Монастирський.

Цьогоріч UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення, у співпраці з партнерами, проводить кампанію під гаслом «Чуйність переможе насильство». У 60 містах і громадах по всій Україні встановили мозаїку із зображеннями різних форм насильства. Інсталяція виконана із магнітів, тож беручи кожен із них собі, охочі можуть доєднатись до того, щоб негативне зображення зникло.

«Побудувати життя, вільне від насильства для багатьох може виглядати як щось неможливе. Та чим більшим є виклик, тим кращими є можливості для змін. Сьогодні як ніколи всі українці мають можливість відмовитись від старих переконань та упереджень, які не є корисним для країни та бути лідерами на шляху до суспільства, вільного від насильства», – сказав Мустафа Ельканзі, заступник представника UNFPA в Україні, Старший координатор з надзвичайних ситуацій

Окрім мозаїки, долучитись до деконструювання насильства можна онлайн через онлайн-гру, що доступна на сайті «Розірви Коло». Її мета — розповісти про гендерно зумовлене насильство та представити факти про ставлення мешканців 30 громад-учасників проєкту UNFPA «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» до гендерно зумовленого насильства. Спробувати свої сили у грі можна буде впродовж усього періоду акції. Переможці отримають фірмові подарунки.

Акція до 16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства була організована UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення, у співпраці з партнерами, за підтримки Уряду Великої Британії, Канади та США.

Дослідження «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» проводилось Фондом ООН у галузі народонаселення з грудня 2021 до лютого 2022 року.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду