Понад 11 мільйонів людей в усьому світі охопив Львівський BookForum

Понад 11 мільйонів людей в усьому світі охопив Львівський BookForum

15:38,
25 Жовтня 2022
947

Понад 11 мільйонів людей в усьому світі охопив Львівський BookForum

15:38,
25 Жовтня 2022
947
Понад 11 мільйонів людей в усьому світі охопив Львівський BookForum
Понад 11 мільйонів людей в усьому світі охопив Львівський BookForum
З 6 по 9 жовтня у Львові відбувся 29-й міжнародний BookForum, який став майданчиком для діалогу культурних діячів України та світу.

Про публічні дискусії на гострі та незручні для світової спільноти теми з провідними експертами з журналістики, історії, міжнародного права, пропаганди дізналися більше 11 млн людей із різних країн світу.

Усі панелі Львівського BookForum-2022 стосувалися війни в Україні. Головну тезу озвучила волонтерка The Mayday Rescue Foundation Емма Вінберг: «Це є напад на нас — на цивілізоване суспільство. Ця атака вже тривала. Вона послаблює наші внутрішні та національні інституції».

Під час багатьох дискусій, що відбулися в рамках Львівського BookForum, українські культурні діячі наголошували: запорукою остаточної перемоги України буде не тільки повернення загарбаних територій і покарання усіх винних, але й те, що росіяни повинні будуть усвідомити та визнати катастрофічні наслідки путінського режиму.

«Якщо війна закінчиться, а Росія все ще залишиться з відчуттям приниження і військової поразки, то можуть трапитися дуже небезпечні речі, які відбувались у Німеччині після Першої світової війни. Набагато важливіше, що буде далі. Наша мрія – музей Бучі, Маріуполя десь в центрі Москви. Щоб російські школярі могли піти туди і визнати ці злочини, навіть якщо їхні батьки не винні. Вони несуть історичну відповідальність», – вважає українська літературознавиця і докторка філософії Тетяна Огаркова.

Записи всіх подій 29-го Lviv BookForum можна переглянути на YouTube-каналі ГО «Форум видавців».

Завдяки співпраці з британським літературним фестивалем Hay Festival, підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Open society foundation, «Сезонів культури Британія/Україна», організованому Британською Радою та Українським інститутом, та лондонській PR-агенції Zinc Network стало можливим долучити до заходу впливових спікерів і надати онлайн-доступ до заходів за їхньої участі глядачам зі всього світу.

Міжнародна директорка Hay Festival Крістіна Фуентес Ларош закликала всіх небайдужих продовжувати ділитися подіями BookForum та читати твори українських письменників.

«У час війни та скорботи неймовірно, що Lviv BookForum може об’єднати письменників і читачів у всьому світі та стати вільною платформою для обміну необробленими розмовами та важливими історіями. Ця подія була актом непокори, викликом тим, хто збирався обмежити свободу слова та толерантний обмін думками, а також каталізатором глобальних змін. Будь ласка, продовжуйте підтримувати нас у культурній солідарності, дивлячись і ділячись подіями онлайн, а також читаючи твори неймовірних українських письменників, які брали участь», – сказала Крістіна Фуентес Ларош.

«Понад 2500 авторів із 43 різних країн взяли участь у Lviv BookForum протягом останніх 29 років, на додаток до 15 000 професіоналів книжкової індустрії. Даний захід розвинув міцні зв’язки з культурними організаціями національного та міжнародного масштабу, а також з українською владою, зокрема у Львові та області. Цьогорічна подія є ще більш важливою через жорстоку та невиправдану війну, яку Кремль веде проти України, її ідентичності, її культури та історії. USAID пишається тим, що підтримує популяризацію української культури. Такі заходи, як Lviv BookForum, висвітлюють відмінні риси української культури та ідентичності та те, що вона може запропонувати світові», – прокоментували в Агентстві США з міжнародного розвитку (USAID).

«​​Ми дуже раді, що в межах Сезону культури Велика Британія/Україна відбулася співпраця між Lviv BookForum та Hay Festival (Велика Британія). Сезон покликаний відзначати культурний обмін між нашими двома країнами та підкреслити важливість вільного вираження поглядів і незалежного критичного дискурсу в цей час. Ця співпраця є втіленням нашого поклику. Українські літературні діячі мають бути почутими у ці складні часи більше, ніж будь-коли, і ми пишаємось сприяти налагодженню таких культурних зв’язків», — зазначили директор Сезону культури Велика Британія/Україна Девід Кодлінг та генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко.

За словами виконавчого директора PR-агенції Zinc Network Луї Брука, що брав участь в організації цьогорічного заходу, Львівський BookForum став місцем, де інтелектуальний дух і культурна життєздатність України проявилися повною мірою:

«Участь у Lviv BookForum була, як стрибок у крижану воду — бадьорить, оживляє та прояснює. Російське вторгнення є найважливішою геополітичною подією цього століття, і питання та ідеї, які обговорювалися під час BookForum, були відповідним чином важливими — від значення Європи до неврологічного та соціального впливу горя. Письменники сплели глобальну історію з неймовірних особистих свідчень про страждання, хоробрість і надію українського народу».

Програмна директорка Львівського BookForum Софія Челяк наголошує на тому, що робота форуму не обмежується лише кількома днями дискусій. Подальше завдання організаторів та партнерів полягає у всебічній підтримці України на шляху до перемоги.

«Цьогоріч Львівський BookForum став об’єднавчим майданчиком України з інтелектуалами з усього світу. Попри обставини, нашу подію побачив увесь світ. Без допомоги наших партнерів це було б неможливо. Ми вдячні кожному, хто долучився до організації BookForum, завдяки чому голос України зазвучав ще більш потужно», – прокоментувала Софія Челяк.

Захід підтримали Український інститут книги, Pen Ukraine, America House Lviv. Генеральні медіапартнери — Суспільне мовлення, «Українська правда», «Еспресо». Медіапартнери — журнал «Країна», «Лівий берег», Радіо «Культура», Суспільне Культура, Суспільне Львів, інтернет-книгарня Yakaboo. Друзі — BookForum Kumpel’ Group, Plaї buro, Ackermann PR buro, Zarina.

Book Forum — книжковий ярмарок і Львівський міжнародний літературний фестиваль. З 1994 року щоосені відбувається у Львові. Організатор — ГО «Форум видавців». За останні 23 роки фестиваль охопив понад 2500 унікальних авторів з 43 країн, а також 15 000 фахівців книжкової галузі.

Щороку фестиваль формулює фокусну тему, довкола якої вибудовує програму. Це сотні подій у багатьох локаціях Львова. У різні роки почесними гостями фестивалю були Оксана Забужко, Зигмунт Бауман, Петер Вайдгаас, Роман Віктюк, Юстейн Ґордер, Ерленд Лу, ДіБіСі П'єр, Фредерік Беґбеде, Марсі Шор, Енн Епплбом та інші.

2018 року Форум видавців у Львові змінив назву на BookForum і під оновленим іменем утвердився у статусі головного культурного фестивалю країни та одного з найбільших літературних фестивалів у Центрально-Східній Європі.

Hay Festival — щорічний літературний фестиваль, який відбувається влітку в місті Хей-он-Вай, що в Уельсі. Фестиваль заснували у 1988 році Норман, Рода та Пітер Флоренси. Зараз ним керує Hay Festival Foundation Ltd – благодійна організація, що об’єднує читачів і письменників з метою обміну історіями та ідеями наживо та онлайн. Мета фестивалю – надихати, давати нові знання і розважати. Організатори пропонують учасникам уявити світ таким, яким він є і яким він може бути.

Лауреати Нобелівської премії, романісти, науковці та політики, історики, екологи та музиканти беруть участь у глобальній дискусії фестивалю, ділячись думками щодо мистецтва та науки з небайдужою аудиторією. Зараз організація щороку охоплює глобальну мільйонну аудиторію та продовжує розвиватися і впроваджувати інновації, створюючи партнерства та спільні ініціативи разом із провідними організаціями в галузі мистецтва та ЗМІ.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду