Петицію за відставку Татарова підписав Biden Joe. Центр протидії корупції заявив про злочин

Петицію за відставку Татарова підписав Biden Joe. Центр протидії корупції заявив про злочин

18:14,
18 Червня 2021
5173

Петицію за відставку Татарова підписав Biden Joe. Центр протидії корупції заявив про злочин

18:14,
18 Червня 2021
5173
Петицію за відставку Татарова підписав Biden Joe. Центр протидії корупції заявив про злочин
Петицію за відставку Татарова підписав Biden Joe. Центр протидії корупції заявив про злочин
Офіс президента звернувся за поясненнями до Державної служби спеціального зв’язку. Петиція продовжує набирати підписи.

Автор петиції і голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін оприлюднив повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, направлене генеральній прокурорці Ірині Венедиктовій 17 червня.  

У заяві йдеться, що особа або група осіб за ймовірної участі заступника голови Офісу президента Олега Татарова зокрема «скоїли злочин у вигляді незаконного придбання, збуту або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації (ст. 359 Кримінального кодексу України), та/або несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку (ст. 361 КК України)».

Зазначається, що петицію на сайті президента можливо підписати лише після ідентифікації через електронний підпис особи або систему Bank-ID. Посилаючись на закон «Про звернення громадян», Віталій Шабунін наголосив, що іноземні громадяни, які законно перебувають на території України, можуть підписувати петиції, однак він виключає, що це був президент США. «Виключено, що цей користувач є повним однофамільцем Президента США, який перебував у момент голосування на території України, пройшов належним чином ідентифікацію системи ID.GOV.UA та проголосував, — йдеться в заяві. — Вказане свідчить лише про ймовірну глузливість та насміхання цього користувача над системою веб-сайту Офіційного інтернет-представництва Президента України, намагання їх дискредитувати».

У фейсбуку Віталій Шабунін написав, що якщо це не жарт і не навмисна дискредитація, то загроза кібербезпеці країни (у випадку якщо державна система авторизації пропустила несправжній електронний ключ або ж скористалися електронним підписом, отриманим за підробними документами).

У коментарі Українській правді пресслужба Офісу президента повідомила, що ОП звернувся за поясненнями до Державної служби спеціального зв’язку щодо підпису користувача із іменем Biden Joe під петицією про звільнення заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. Зазначається, що в Держспецзв’язку відповіли, що почали вивчати інцидент і нададуть «вичерпну відповідь у найкоротший термін».

Нагадаємо, 26 березня Віталій Шабунін ініціював петицію з вимогою звільнити Олега Татарова з посади заступника голови Офісу президента. Менш ніж за три місяці петиція набрала 25 тисяч підписів, необхідних для розгляду президентом.

Зазначається, що петиція — нагадування президенту про те, «що Олег Татаров отримав підозру від НАБУ за допомогу в розкраданні 81 млн грн на побудові житла нацгвардійцям». Автор петиції пише, що нібито зловживаючи посадою, Олег Татаров «організував низку незаконних рішень» задля уникнення відповідальності.

«Під час Революції Гідності Татаров стверджував, ніби міліція "не використовує зброю", а мітингувальники загинули через поранення в потилиці, а значить стріляли в них не міліціонери, а "люди, які були поруч". Саме за цю брехню Олег Татаров отримав звання "Заслужений юрист України" від Віктора Януковича за особистим поданням міністра МВС Віталія Захарченка», — йдеться в тексті петиції.

«Детектор медіа» також писав, що в листопаді 2020 року на сайті президента опублікували відповідь на петицію про ліквідацію ОАСК, яка набрала більше 25 тисяч підписів.

Зображення ЦПК

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду