Верховну Раду закликають ухвалити закон про роздержавлення

Верховну Раду закликають ухвалити закон про роздержавлення

09:30,
17 Вересня 2015
3428

Верховну Раду закликають ухвалити закон про роздержавлення

09:30,
17 Вересня 2015
3428
Верховну Раду закликають ухвалити закон про роздержавлення
Верховну Раду закликають ухвалити закон про роздержавлення

Сьогодні, 17 вересня, Верховна Рада планує розглянути законопроект № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», зареєстрований 1 грудня 2014 року народними депутатами Миколою Томенком та Олександром Абдулліним. Цей проект стоїть у порядку денному пленарного засідання 17 вересня.

 

Громадські організації та група «РПР-Медіа» закликають народних депутатів проголосувати 17 вересня за законопроект № 1123, який отримав схвальний відгук від міжнародних експертів та був рекомендований Комітетом свободи слова та інформаційної політики до ухвалення в цілому. Також до цього закликає і Національна спілка журналістів України.

 

Публікуємо заяву громадських організацій та «РПР-Медіа» повністю:

 

«Заява громадських організацій та групи «РПР-Медіа»

щодо необхідності якнайшвидшого ухвалення Законопроекту № 1123

(про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації)

 

Громадські організації вітають кроки влади щодо впровадження суспільного мовлення, яке має стати джерелом незалежного та об'єктивного інформування суспільства. Водночас, не менш важливим для забезпечення медіа плюралізму та зниження політичного тиску на ЗМІ в Україні є реформування преси.

 

Ще у 2005 році Рада Європи рекомендувала Україні  здійснити роздержавлення друкованих засобів  масової інформації, заснованих органами державної влади  та  місцевого самоврядування для усунення невиправданих переваг на ринку преси та протидії цензурі. Реформування друкованих ЗМІ - було включено як пріоритет інформаційної сфери до Коаліційної угоди.

 

Однак, на жаль, процес роздержавлення все ще затягується. Близько 550 газет досі під контролем центральних та місцевих органів влади і не можуть повноцінно виконувати свої функції «вартових демократії» без страху цензури та тиску. Щороку на видавництво своїх газет міські ради витрачають із місцевих бюджетів у середньому 200-400 тисяч гривень, а в Києві та Харкові ці суми перевищують 8 мільйонів гривень (!).

 

У зв'язку з цим, громадські медійні організації та Медіа-група Реанімаційного Пакету Реформ закликають народних депутатів у четвер, 17 вересня, проголосувати за Законопроект №1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який отримав схвальний відгук від міжнародних експертів та був рекомендований Комітетом свободи слова та інформаційної політики до ухвалення в цілому.

 

Законопроект, зокрема, передбачає механізми виходу органів влади із засновників ЗМІ зі збереженням у ЗМІ права на оренду приміщення за пільговою платою; обов'язок перетворення друкованих ЗМІ центральних органів виконавчої влади в офіційні друковані видання; зберігає соціальні гарантії працівників та залишає можливість реформованих ЗМІ отримувати фінансову підтримку з державного бюджету для продовження своєї діяльності.

 

Ухвалення законопроекту неодмінно сприятиме розвитку плюралізму в медіа сфері, усуненню надмірних ринкових переваг державних ЗМІ, підвищенню редакційної незалежності преси.

 

Закликаємо народних депутатів підтримати одну із ключових реформ у сфері свободи слова та проголосувати за Законопроект № 1123!»

 

 

Нагадаємо, законопроект № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» внесли 1 грудня 2014 року народні депутати Микола Томенко та Олександр Абдуллін. Законопроект передбачає, що реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій здійснюється у два етапи: перший - протягом одного року з дня набрання чинності законом та другий - протягом наступних двох років.

 

На першому етапі здійснюється реформування друкованих ЗМІ та редакцій, які звернулися з відповідними клопотаннями та були внесені до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Держкомтелерадіо.

 

На другому етапі здійснюється реформування друкованих ЗМІ та редакцій, які не реформовані на першому етапі.

 

1. Реформування друкованих ЗМІ та редакцій здійснюється такими способами:

1) вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого ЗМІ та редакції - у разі відсутності державного (комунального) майна у майні редакції;

2) вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого ЗМІ та редакції з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб'єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення та тематичної спрямованості друкованого ЗМІ;

3) вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого ЗМІ та редакції з наступною приватизацією майна редакції, що перебуває у державній чи комунальній власності, відповідно до законодавства з питань приватизації, - у разі, коли трудовий колектив редакції не подає протягом установленого законом строку пропозиції щодо своєї участі у реформуванні друкованого ЗМІ;

4) перетворення друкованих ЗМІ, заснованих центральними органами виконавчої влади, в офіційні друковані видання.

 

Протягом чотирьох місяців з дня набрання чинності законом засновники (співзасновники) друкованого ЗМІ та редакції зобов'язані погасити борги з обов'язкових платежів, ліквідувати заборгованість із заробітної плати та виконати інші фінансові зобов'язання відповідно до законодавства.

 

Рішення про реформування друкованого ЗМІ та редакції приймається їх засновниками (співзасновниками) за участю трудового колективу. При цьому трудовий колектив має пріоритетне право у визначенні способу реформування.

 

За словами Миколи Томенка, текст законопроекту № 1123 практично повністю відповідає законопроекту про реформування друкованих ЗМІ, який Верховна Рада провалила у квітні 2014 року. Суттєва правка була внесена у статтю проекту про збереження у процесі роздержавлення мови друкованого періодичного видання та його тематичного спрямування.

 

Наприкінці березня цей законопроект надійшов на експертизу до Ради Європи. Експерти Ради Європи підготували його експертну оцінку.

 

17 червня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроект № 1123 і рекомендував парламент прийняти законопроект у першому читанні за основу та в цілому.

 

17 червня низка громадських медійних організацій, серед яких ГО «Інститут медіа права», ГО «Детектор медіа», ГО «Інститут масової інформації», ГО «Інститут розвитку регіональної преси» і ГО «Центр UA», закликали владу невідкладно розпочати реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ в Україні та ухвалити законопроект № 1123.

 

18 червня Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) закликала народних депутатів підтримати цей проект.

 

Законопроект загалом підтримує Національна спілка журналістів України, але має до нього деякі зауваження. Серед положень законопроекту, які викликають стурбованість НСЖУ: однорічний період «пілотного проекту», протягом якого неможливо буде здійснити всі необхідні процедури, невизначеність щодо державної підтримки преси, відсутність чітких досліджень щодо розвитку газет. На переконання секретаріату НСЖУ, це може призвести до знищення місцевої преси в Україні. У своїй заяві 17 вересня НСЖУ закликала депутатів підтримати у першому читанні законопроект № 1123 «Про реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації».

 

Як відомо, ще у 2005 році Рада Європи рекомендувала Україні здійснити роздержавлення друкованих ЗМІ, заснованих органами державної влади та місцевого самоврядування.

 

За оцінкою голови Держкомтелерадіо Олега Наливайка, реформа друкованих ЗМІ охопить 518 регіональних і місцевих газет комунальної форми власності із загальним разовим тиражем 2 349 тис. примірників, загальним річним доходом 286,7 млн. грн, що займає близько третьої частини ринку місцевої преси та майже дві третини ринку передплати, а в редакціях працює 4 631 фахівців з них половина журналісти.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - blogs.lb.ua

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду