Громадськість вимагає скликання Конституційної асамблеї для підготовки нової Конституції

13:24,
23 Березня 2012
2367

Громадськість вимагає скликання Конституційної асамблеї для підготовки нової Конституції

13:24,
23 Березня 2012
2367
Громадськість вимагає скликання Конституційної асамблеї для підготовки нової Конституції

Громадськість вимагає скликання Конституційної асамблеї для підготовки та схвалення нової Конституції України. Про це йдеться в заяві IV форуму Громадянської асамблеї України «Криза демократії в Україні. Позиції громадянського суспільства», у якому взяли участь близько 400 представників громадських організацій та ініціативних рухів з усієї України. Форум відбувся в Києві за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

Ініціатори заяви наголошують, що нову Конституцію має розробляти не Адміністрація президента, а ухвалювати - не Верховна Рада чи «маніпулятивний» референдум, а винятково Конституційна Асамблея - виборний установчий орган, «який має заснувати нову республіку, державу громадян».

 

«Ми засуджуємо будь-які спроби маніпуляції Конституцією та намагання використати конституційну реформу в корисливих чи вузькополітичних інтересах якоїсь групи осіб», - підкреслюють делегати форуму.

 

Громадянська асамблея України заявляє, що указ президента «Питання формування й організації діяльності Конституційної асамблеї» спотворює саме поняття Конституційної асамблеї. «А принципи делегування, зазначені в указі, попри наявність у переліку справді провідних наукових і громадських організацій, не дають змоги вважати цей орган представницьким і незалежним. У кращому разі він може стати лише майданчиком для обговорення концепцій конституційної реформи», - сказано в заяві.

 

«Ми закликаємо цей орган ухвалити єдине рішення - рекомендувати президенту України ініціювати внесення змін до ст. 154, 155, 156 Конституції України, які передбачатимуть скликання установчих зборів - Конституційної асамблеї для підготовки та схвалення нової Конституції України, делегати якої не будуть мати права обиратися до будь-яких органів державної влади впродовж 10 років і тому ухвалять основний закон не для себе чи своїх партій, а для громадян», - наголошують ініціатори заяви.

 

Щоб продемонструвати, як має відбуватись установчий процес, учасники форуму ініціюють скликання Громадянської конституційної асамблеї, організація діяльності якої має об'єднати громадські ініціативи щодо реформування Конституції, та закликають представників громадянського суспільства приєднуватися до неї.

 

На форумі також було презентовано Громадянський законодавчий пакет, одним зі складових якого є проект закону про порядок підготовки й затвердження нової Конституції України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду