Правозахисники закликають не пускати до ЄС деяких чиновників з України

12:53,
11 Січня 2011
6769

Правозахисники закликають не пускати до ЄС деяких чиновників з України

12:53,
11 Січня 2011
6769
Правозахисники закликають не пускати до ЄС деяких чиновників з України
Вінницька правозахисна група закликала обмежити в’їзд до ЄС українських чиновників, причетних до порушення прав людини. Заява пролунала напередодні зустрічі українських правозахисників з єврокомісаром Штефаном Фю

У своїй заяві вінницькі правозахисники вказують на факти порушень прав людини з боку влади та правоохоронців. „До звичних уже корумпованої міліції, жорстокості, відсутності доступу до ефективного правозахисту додалися переслідування правозахисників, незаконні обмеження свободи мирних зібрань, утиски електронних ЗМІ та здирництво з біженців", - говориться у заяві.

Правозахисники вважають, що нова влада не готова до діалогу з громадянським суспільством, критика її дій викликає тиск і репресії, а негативні діяння влади перевищили позитивні зрушення. У своєму зверненні правозахисники просять Раду Європи і Європейський Союз підготувати спільну доповідь про стан дотримання прав людини в Україні, скласти список чиновників і правоохоронців, причетних до порушень з метою обмеження їхнього в'їзду до країн Шенгенської зони.

Фюле запитає в президента про права людини

Координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман повідомив Deutsche Welle, що із заявою вже ознайомився єврокомісар Штефан Фюле. З його ініціативи організовано зустріч з правозахисниками: „До зустрічі з керівництвом держави, яка має відбутися у вівторок, єврокомісар зустрічається з правозахисниками, аби бути готовим ставити запитання керівництву держави щодо дотримання прав людини. Адже це є частиною зобов'язань України щодо її євроінтеграції", зауважив Гройсман.

На думку Гройсмана, Європа може зважити різні чинники впливу на керманичів держави, в тому числі і економічні. Але як показує досвід, каже Гройсман, вони готові застосувати і обмеження в'їзду. І цей механізм є дуже дієвим: „Бо наші чиновники дуже люблять подорожувати Європою, і там витрачати отримані, власне, не зароблені гроші, і користуватися всіма перевагами демократичного життя", каже Дмитро Гройсман.

Правозахисник упевнений, що такий метод впливу є цілком реальним, адже всі проблеми є персоніфікованими, є всі прізвища та імена порушників. Тому Європа може їх карати, не чекаючи зміни системи в Україні, яка б засудила ці порушення, додав Гройсман. Він також зауважив, що обмеження в'їзду запроваджено не лише для білоруських керманичів, а й нині проробляється щодо окремих чиновників Російської Федерації.

Галина Стадник, «Німецька хвиля»

Ілюстрація - www.dw-world.de

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Галина Стадник, «Німецька хвиля»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду