Ізраїльтяни, кубинець та ефіопка – серед фіналістів Сахаровської премії Європарламенту

10:12,
21 Жовтня 2010
23357

Ізраїльтяни, кубинець та ефіопка – серед фіналістів Сахаровської премії Європарламенту

10:12,
21 Жовтня 2010
23357
Ізраїльтяни, кубинець та ефіопка – серед фіналістів Сахаровської премії Європарламенту
У четвер, 21 жовтня, у Європейському парламенті мають оголосити переможця премії імені Сахарова «За свободу думки». Серед фіналістів головної європейської нагороди в галузі демократії та прав людини – ізраїльська недержавна організація, кубинський журналіст та ефіопська жінка-політик.

Премія імені Сахарова вручається за особисту мужність у боротьбі за права людини та, як мовиться у самій назві премії, «За свободу думки».



Припинити мовчанку закликають активісти ізраїльської недержавної організації, які займаються збором фактів про ізраїльську окупацію палестинських територій Західного Берега, Смуги Гази та Східного Єрусалима. Організацію «Припинити мовчанку» створили колишні ізраїльські військові у 2004 році. А головною метою вони поставили інформування ізраїльської громадськості про те, що відбувається на окупованих територіях. Активісти, які закликають припинити мовчанку, публікують повідомлення та відео матеріали на своєму веб-сайті.



Даніель Кон-Бенді, французький депутат, який є серед прихильників цієї групи, говорить, що «вибравши цю організацію, ми голосуємо за мир, за ізраїльську демократію та за дві держави - Ізраїль та Палестину». Проте в самому Ізраїлі ця організація викликає багато нарікань, зокрема і через те, що її фінансують європейські уряди. Проти нагороди для неї висловився і ізраїльський уряд.



Кубинський борець за права людини



Другий серед кандидатів на цьогорічну Сахаровську премію - кубинський журналіст і борець за права людини, 48-річний доктор психології Ґієрмо Фаріньяс.



Цей дисидент провів за ґратами 11 років. Коли в червні він закінчив своє чотиримісячне голодування, одне із 23-х, які він провів у тюрмі, лікарі визнали, що він був на межі смерті. Доктор Фаріньяс виступав із вимогою звільнити з тюрми важкохворих опозиційних політиків. Як прихильник ненасильницької боротьби з режимом, Фаріньяс, на думку депутатів Європарламенту, котрі висували його кандидатуру, є «маяком надії для багатьох журналістів та активістів, які перебувають у в'язниці».



Ефіопська активістка і опозциіонерка



Останньою в списку цьогорічних претендентів на Сахаровську премію є 35-літня ефіопська активістка, колишній суддя, а нині лідер опозиційної партії «Єдність за демократію та справедливість», Біркутан Мідекса. Після виступу в Швеції у 2008 році її заарештували й засудили до довічного ув'язнення. На початку жовтня Біркутан Мідексу випустили з тюрми. Але її боротьба за «демократію, права людини та верховенства права» триває.



Румунський євродепутат Адріян Северін, який висував ефіопську активістку на здобуття премії, вважає, що «Сахаровську премію потрібно давати тим, хто потребує більшого розголосу й захисту».



Вручення премії, яку Європарламент встановив на честь радянського ядерного фізика, дисидента й борця за права людини, академіка Андрія Сахарова, відбудеться в середині грудня в будинку Європарламенту в Страсбурзі.

 

Марія Щур, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марія Щур, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду