Україна повернула кілька зобов’язань щодо виконання Конвенції з прав людини (ВИПРАВЛЕНО)

Україна повернула кілька зобов’язань щодо виконання Конвенції з прав людини (ВИПРАВЛЕНО)

13:53,
29 Квітня 2024
15134

Україна повернула кілька зобов’язань щодо виконання Конвенції з прав людини (ВИПРАВЛЕНО)

13:53,
29 Квітня 2024
15134
Україна повернула кілька зобов’язань щодо виконання Конвенції з прав людини (ВИПРАВЛЕНО)
Україна повернула кілька зобов’язань щодо виконання Конвенції з прав людини (ВИПРАВЛЕНО)
Про можливе обмеження права на свободу слова, освіту та свободу виборів, повагу до приватного життя та власності тощо у зв’язку з воєнним станом Україна оголосила ще на початку повномасштабної війни.

Міністерство юстиції України подало до Ради Європи нову заяву щодо дотримання Європейської Конвенції про захист прав і свобод людини (ЄСКЛ). Цією заявою Україна скасувала декілька винятків зі своїх зобов’язань дотримуватись прав людини на час воєнного стану. Відповідний документ опубліковано на сайті Ради Європи.

У цій заяві від 4 квітня 2024 року зменшено перелік статей, за якими Україна відступає від зобов’язань. Втім сьогодні, 29 квітня, низка медіа, зокрема і «Детектор медіа», помилково повідомили про додаткові обмеження прав і свобод українців. 

Після публікацій в українських ЗМІ, Мін’юст дав роз’яснення, зокрема про те, що перше повідомлення про можливість застосування обмежень певних прав Україна надіслала Генеральному секретарю Ради Європи практично одразу після запровадження воєнного стану, ще у лютому 2022 року. 

«Україна у квітні НЕ призупинила захист, а якраз навпаки — переглянула та забрала застереження щодо обмеження певного набору прав», — наголосив міністр юстиції України Денис Малюська.

Про викривлену інформацію у ЗМІ щодо Конвенції про захист прав і свобод людини заявив і уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

«Йдеться не про обмеження прав людини, а про часткове скасування обмежень, які були застосовані раніше! Про це зазначається на офіційному сайті Ради Європи. Тобто обмеження Україна подавала ще до цього, а наразі вони не застосовуються!», — написав омбудсман.

Зокрема, як пише «ЄП», Україна скасувала можливе відхилення від зобов’язань щодо заборони дискримінації, обмеження політичної активності іноземців, права на відшкодування, свободи совісті та деяких аспектів примусової роботи. Ці зобов’язання також були призупинені у 2022 році.

Міністерство пояснило, що нова заява містить уточнену інформацію та подана через необхідність проводити періодичний перегляд відступів від зобов’язань. При цьому у Мін’юсті зазначили, що повідомлення про відступ від зобов’язань саме по собі не запроваджує надзвичайні заходи, а є лише інформує Раду Європи про можливість їх запровадження відповідно до національного законодавства.

Україна як держава-член Ради Європи зобов’язана виконувати норми Конвенції з прав людини, а в разі їх громадяни чи організації можуть подати позов проти України до Європейського суду з прав людини. Втім, ЄКПЛ дає державам-членам право заявили про аргументоване відхилення від виконання окремих зобов’язань через особливі обставити, у тому числі через військову агресію.

ВИПРАВЛЕННЯ: Раніше у цій новині помилково стверджувалось, начебто Україна 4 квітня 2024 року подала Раді Європи заяву про те, що тимчасово обмежує виконання Конвенції з прав людини через воєнний стан. Зокрема, у новині йшлося, що Україна повідомила про можливе обмеження права на свободу слова, зібрань та організацій, права на повагу до приватного та сімейного життя, вільне переміщення, захист приватної власності, а також права освіту та свободу виборів. Аналогічну інформацію поширила й низка українських ЗМІ. Втім, ця інформація не відповідає дійсності. «Детектор медіа» перепрошує читачів за помилку.

Ілюстрація: сайт Ради Європи 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду