25 липня — старт ініціативи швейцарсько-українського проєкту DECIDE з відбудови шкіл в Україні, зруйнованих під час війни

25 липня — старт ініціативи швейцарсько-українського проєкту DECIDE з відбудови шкіл в Україні, зруйнованих під час війни

15:48,
24 Липня 2023
635

25 липня — старт ініціативи швейцарсько-українського проєкту DECIDE з відбудови шкіл в Україні, зруйнованих під час війни

15:48,
24 Липня 2023
635
25 липня — старт ініціативи швейцарсько-українського проєкту DECIDE з відбудови шкіл в Україні, зруйнованих під час війни
25 липня — старт ініціативи швейцарсько-українського проєкту DECIDE з відбудови шкіл в Україні, зруйнованих під час війни
На ініціативу проєкту DECIDE з відновлення шкіл та облаштування укриттів у закладах освіти як коворкінгів для навчання під час повітряної тривоги додатково виділено 4,3 млн швейцарських франків.

У вівторок, 25 липня о 16.00, у просторі Peremoga (вул. Ярославів Вал, 15) відбудеться пресконференція з нагоди оголошення конкурсного відбору громад, які візьмуть участь в ініціативі проєкту DECIDЕ з відбудови шкіл, які постраждали від руйнувань під час бойових дій.

Серед спікерів події: 

  • Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий;
  • Віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков;
  • Директор програми розвитку Посольства Швейцарії в Україні Андреас Хубер;
  • Менеджерка Швейцарсько-українського проєкту DECIDE Валентина Полторак;
  • Голова Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус;
  • Голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер;
  • Голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін;
  • Начальник управління освіти Чернігівської міської ради Василь Білогура;
  • Секретар Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа;
  • Секретар Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір;
  • Член Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук.

На ініціативу проєкту DECIDE з відновлення шкіл та облаштування укриттів у закладах освіти як коворкінгів для навчання під час повітряної тривоги, додатково виділено 4,3 млн швейцарських франків (це приблизно 170 млн грн). Бюджет буде спрямовано на облаштування укриттів у 25 школах у найбільш постраждалих від бойових дій областях: Чернігівській, Одеській і Полтавській. Також в межах Ініціативи відремонтують одну з чернігівських шкіл і місцевий ІРЦ (інклюзивно-ресурсний центр) в Бородянці, що на Київщині.

За даними Міністерства освіти і науки України, з початку повномасштабного російського вторгнення в Україні пошкоджено більш як 3,5 тисячі закладів освіти, ще 335 – зовсім зруйновані. Їхня кількість щоразу збільшується, адже війна триває. Водночас повітряні тривоги зазвичай лунають вдень – діти у багатьох регіонах перебувають в укриттях по 3-4 години на день.

Наприклад, з 24 лютого 2022 року до 16 липня 2023 року у Полтавській області повітряна тривога була оголошена 1 442 рази, у Чернігівській – 877 разів, а в Одеській – 831. За інформацією МОН, станом на середину червня 2023 року наявні укриття можуть охопити лише майже 56% учасників освітнього процесу.

Це ускладнює або робить неможливим доступ українських дітей до освіти. Діти змушені переривати своє навчання через повітряні тривоги, або й взагалі навчатись лише дистанційно через відсутність облаштованих укриттів.

Андреас Хубер, Директор програми розвитку Посольства Швейцарії в Україні, розповів, що допомога українським школам є частиною загального плану допомоги, бюджет якого становить понад 143 млн євро.

«Мета проєкту — забезпечити приблизно 15 тисяч школярів доступом до якісної освіти в безпечних умовах. Через російські атаки тисячі українських шкіл зазнали пошкоджень, руйнувань або нестачі вчителів, що перешкоджає навчанню мільйонів школярів», — зазначив Хубер.

Валентина Полторак, менеджерка проєкту DECIDE, наголосила: «Особливістю ініціативи проєкту DECIDE з відбудови шкіл у територіальних громадах є те, що ми навчаємо місцеву владу та освітян як разом писати й впроваджувати проєкти з відбудови, як працювати з міжнародними донорами та організаціями. Звичайно кожен відновлений заклад освіти - це доступ для сотень українських дітей до якісної та безпечної освіти, але вміння залучати кошти,  формувати свої ідеї в проєктні пропозиції, а потім впроваджувати їх у партнерстві знадобиться громадам для того, щоб відновити інфраструктуру, покращити послуги та повернути українців назад додому. Другим важливим аспектом нашої ініціативи є залучення молоді до відбудови, адже їхня думка та участь у прийнятті рішень на рівні громади забезпечить можливість спільно з місцевою владою будувати своє майбутнє вдома — в Україні». 

За підсумками конкурсного відбору DECIDE обере до 25 територіальних громад, у закладах освіти яких облаштують до 15 укриттів загальною площею до 100 м2  та до 9 укриттів площею до 500 м2.

Зокрема, укриття на базі закладів освіти відремонтують:

  • до 15 ТГ у Чернігівській області.
    до 5 ТГ в Одеській області;
  • до 5 ТГ у Полтавській області.

Акредитуватися на подію ви можете за посиланням: https://forms.gle/qibERi9GtC7Me2Uo6 

Питання за телефоном 050 5868 440

Про проєкт

Швейцарсько-український проєкт DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» спрямований на підтримку двох важливих реформ – освіти та децентралізації. Його метою є сприяння долученню громадян територіальних громад до демократичного врядування, рівноправному користуванню його результатами та отриманню доступу до якісної освіти.

Проєкт реалізується в Україні ГО «DOCCU» у партнерстві з Цюрихським педагогічним університетом (Швейцарія) за підтримки Швейцарії. Стратегічними партнерами проєкту DECIDE є Міністерство освіти і науки України, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Івано-Франківська, Луганська, Одеська, Полтавська та Чернігівська обласні державні (військові) адміністрації, а також Державна служба якості освіти України та Всеукраїнська асоціація ОТГ.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду