Ukraine Reform Conference 2021 і підсумки 1,5 року реформ — версія Коаліції РПР

Ukraine Reform Conference 2021 і підсумки 1,5 року реформ — версія Коаліції РПР

15:31,
23 Липня 2021
1688

Ukraine Reform Conference 2021 і підсумки 1,5 року реформ — версія Коаліції РПР

15:31,
23 Липня 2021
1688
Ukraine Reform Conference 2021 і підсумки 1,5 року реформ — версія Коаліції РПР
Ukraine Reform Conference 2021 і підсумки 1,5 року реформ — версія Коаліції РПР
Як громадськість готувалася до конференції в умовах пандемії, у яких реформах Україна зробила кроки вперед і назад, а також на чому акцентували міжнародні партнери під час конференції — розповіли в РПР.

7 і 8 липня в литовському Вільнюсі відбулася міжнародна конференція з питань реформ в Україні — Ukraine Reform Conference 2021. З 2017 року URC щороку об’єднує українську владу, міжнародних партнерів і громадянське суспільство. За всі підготовчі заходи до URC в Україні відповідає громадська спілка «Коаліція Реанімаційний пакет реформ».

Через пандемію конференцію у Вільнюсі відтермінували на один рік. За цей час Коаліція РПР організувала в Києві три форуми, присвячені Ukraine Reform Conference. У форумах традиційно взяло участь представництво влади та міжнародних партнерів: прем’єрміністри, очільники профільних міністерств і центральних органів виконавчої влади, народні депутати, посли іноземних держав тощо. Під час підготовчого заходу до URC 2021 у Києві прем’єрміністр України Денис Шмигаль назвав одним із пріоритетів для уряду створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства.

Напередодні URC 2021 громадські експерти презентували онлайн-моніторинг перебігу реформ в Україні. У звіті йдеться про 22 сектори, розподілені за 4 блоками: верховенство право й національна безпека, демократія й належне врядування, економіка і сталий розвиток, розвиток людського капіталу. Моніторинг охопив півторарічний період: із січня 2020 року по червень 2021 року.

Найбільше рекомендацій експертів влада виконала у сферах медіареформи (29 %), національної безпеки й оборони (17 %), економічних реформ (14 %) і виборчої реформи (13 %).

Хоча у 2020 – 2021 роках не спостерігалося значного прогресу у виконанні владою рекомендацій експертів у сфері судової реформи, але 13 липня парламент повторно ухвалив законопроєкт № 3711-д з поправками президента, що надає можливість сформувати доброчесну Вищу кваліфікаційну комісію суддів, яка, на думку експертів, має зіграти ключову роль у судовій реформі.

У сфері антикорупційної реформи з 14 рекомендацій експертів влада повністю виконала лише одну — ухвалила закон про Бюро економічної безпеки. Водночас реальна політична незалежність членів комісії з добору керівника Бюро викликає в експертів побоювання.

Експерти відзначили, що в деяких питаннях Україна навіть зробила крок назад. Наприклад, попри рекомендацію ухвалити закон для ефективної реалізації Агентством із розшуку та менеджменту активів (АРМА) своїх функцій, 30 червня Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроєкт № 5141, який фактично забороняє АРМА реалізовувати арештоване майно.

Міжнародні партнери вже неодноразово говорили про корупцію як одну з головних проблем України. Під час підготовчого заходу до URC 2021 заступниця Держсекретаря США з питань демократії, прав людини та праці Кара МакДональд назвала корупцію екзистенційним викликом для України, яка підриває довіру суспільства та стоїть на заваді економічного розвитку. А підтримку реформ у критично важливих сферах вона назвала найбільшим пріоритетом в українсько-американських відносинах. Саме на цих заявах Макдональд закцентували у своїх публікаціях із десяток українських ЗМІ.

Безпосередньо на самій конференції у Вільнюсі 7 липня на проблеми з корупцією в Україні звернув увагу держсекретар США Ентоні Блінкен. Він закликав українську владу забезпечити прозору процедуру добору керівництва НАБУ та САП разом із реальним покаранням посадовців-корупціонерів.

Інший важливий аспект Ukraine Reform Conference — це підтвердження курсу на підтримку України та впровадження реформ у нашій державі з боку міжнародних партнерів. Під час заходу Коаліції РПР 30 червня, який передував конференції в Литві, прем’єрміністерка Литовської Республіки Інґріда Шимоніте запевнила, що її держава і далі підтримуватиме демократичний розвиток України. «Україна зможе досягти [змін], якщо держава та громадянське суспільство будуть співпрацювати. Жодна демократична держава не буде успішна без громадянського суспільства, а в Україні воно міцне. Ми, як політики, маємо до нього дослухатися та розширювати його можливості», — говорила Шимоніте.

На конференції у Вільнюсі президент Литовської Республіки Ґітанас Науседа нагадав, що три роки тому під час URC 2019 у Торонто (Канада) українська влада поставила благополуччя громадян у центр процесу реформ: «Цього можна досягти лише за умови добре функціонуючої ринкової економіки, боротьби з корупцією та євроатлантичної інтеграції».

Іншим важливим фокусом України Науседа назвав співпрацю з Євросоюзом і реформи у сфері безпеки та оборонного сектору: «Україні потрібні чіткі плани для просування вперед, а міжнародна спільнота очікує запевнень щодо продовження послідовного процесу реформ в Україні».

Наступна Ukraine Reform Conference відбудеться у 2022 році у Швейцарії. У рамках підготовки до неї Коаліція РПР продовжить аналізувати ступінь виконання українською владою рекомендацій громадських експертів за 22 напрямами.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду