cs.detector.media
02.11.2014 09:44
Коаліція з протидії дискримінації вимагає всебічно та прозоро розслідувати підпал кінотеатру «Жовтень»
Коаліція з протидії дискримінації вимагає всебічно та прозоро розслідувати підпал кінотеатру «Жовтень»

Коаліція з протидії дискримінації в Україні (КПД) звернулася до правоохоронних органів із вимогою провести ретельне та прозоре розслідування факту підпалу столичного кінотеатру «Жовтень», який було вчинено 29 жовтня під час проведення Київського Міжнародного кінофестивалю «Молодість». Про це йдеться в заяві, яку також отримала «Детектор медіа».

 

Організація нагадує, що пожежа почалася під час демонстрації одного з фільмів програми «Сонячний зайчик» (SunnyBanny) - окремого конкурсу фільмів на ЛГБТ-тематику в рамках кінофестивалю «Молодість». Згідно з повідомленнями свідків, під час сеансу до зали зайшли невідомі молоді люди з димовими шашками, підпалили їх та кинули в ряди відвідувачів і відвідувачок, після чого почалася пожежа. Людей вдалося вчасно евакуювати з усіх кіносеансів, що тривали в кінотеатрі у той час, але самому кінотеатрові внаслідок пожежі було заподіяно значну майнову шкоду.

 

Коаліція з протидії дискримінації в Україні вважає, що підпал під час показу ЛГБТ-фільму може вказувати на гомофобний мотив у цьому злочині, і ця версія потребує ретельної перевірки. «Вочевидь, цей злочин міг мати на меті залякати культурну громадськість та представників і представниць ЛГБТ-спільноти», - зазначає організація.

 

У разі, якщо такий мотив буде підтверджено слідством, злочин може бути перекваліфіковано за статтею 258 «Терористичний акт» КК України, адже нею встановлено, що терактом є «вчинення [...] підпалу чи інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров'я людини або заподіяння значної майнової шкоди [...], якщо такі дії були вчинені з метою порушення громадської безпеки, залякування населення», заявляє Коаліція.

 

КПД нагадує, що кілька років тому (а саме - 30 вересня 2009-го) подібним чином гомофобно налаштовані особи вчинили підпал арт-центру «Я Галерея» Павла Гудімова на Подолі через декілька днів після проведення в галереї дискусії про гомосексуальність, організовану Мистецьким об'єднанням «Остання Барикада». Провокації з використанням димових шашок відбувалися під час кількох заходів ЛГБТ-тематики протягом останніх років: на початку цього року невідомі зловмисники вчиняли погроми у столичних гей-клубах «Помада» по вул. Заньковецької та «Ендібар» по вул. Хрещатик, унаслідок чого зазначеним закладам було заподіяно істотну матеріальну шкоду.

 

За даними Коаліції, жодний із цих злочинів не було розкрито, а винних - не встановлено та не притягнуто до відповідальності.

 

«Коаліція з протидії дискримінації в Україні висловлює своє занепокоєння безкарністю злочинів на ґрунті ненависті, зокрема на ґрунті гомофобії в Україні, та вважає такий стан справ загрозливим для всіх людей, які належать до тієї чи іншої соціальної меншини. Пам'ятаючи про численні гомофобні публічні виступи політичних, релігійних та інших публічних діячів і діячок, безкарність злочинів на ґрунті ненависті, відсутність системної державної політики в сфері протидії всім проявам дискримінації, Коаліція вважає за необхідне ще раз наголосити на тому, що попри існування закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» держава робить дуже мало для того, щоби забезпечити реалізацію цього закону на практиці», - йдеться у заяві.

 

На переконання Коаліції, проведення розслідування підпалу кінотеатру «Жовтень», установлення правдивих мотивів цього злочину, доведення справи до суду та притягнення винних до відповідальності,  має засвідчити прихильність української влади до цінностей прав і свобод людини, неухильного виконання антидискримінаційного законодавства та здатність правоохоронних органів швидко й ефективно розслідувати резонансні злочини, які викликають обурення не тільки в української, а й у міжнародної громадськості.

 

Коаліція з протидії дискримінації в Україні - це об'єднання організацій громадянського суспільства та незалежних експертів, яке солідарно працює в інтересах дискримінованих в Україні груп для досягнення дійсноїрівності. Коаліція з протидії дискримінації в Україні була заснована 5 квітня 2011 року як всеукраїнська недержавна громадська правозахисна ініціатива шляхом підписання українськими неурядовими організаціями спеціального Меморандуму. Наразі Меморандум Коаліції підтримано представниками 50 українських організацій.

 

Нагадаємо, 1 листопада радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко повідомив, що затримані за підозрою у підпалі київського кінотеатру «Жовтень» 29 жовтня почали співпрацювати зі слідством і розкрили мотиви свого вчинку. За його словами, резонансна справа з підпалу кінотеатру «Жовтень» розкрита. Підозрювані заявили, що своїми діями вони прагнули зірвати показ фільму з ЛГБТ-тематики.

 

Радник міністра внутрішніх справ також нагадав, що за Конституцією в Україні не заборонені ЛГБТ-відносини. «Це справа кожного індивідуума, як йому жити і з ким.  Якщо ми прагнемо в Європу, то ми повинні відповідним чином пропагувати расову, релігійну, сексуальну терпимість одних громадян України до інших громадян», - зазначив пан Геращенко.

 

Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що міліція затримала двох підозрюваних у підпалі київського кінотеатру «Жовтень». За його словами, підозрювані - студенті вузу і його безробітний приятель - зізнались у скоєнні злочину.

 

29 жовтня, увечері, під час сеансу фільму «Літні ночі» з програми Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Sunny Bunny (програма фільмів про ЛГБТ) невідомі підпалили зал «Гегемон» кінотеатру «Жовтень». Відбулася евакуація глядачів.

 

Одразу після пожежі директор кінотеатру «Жовтень» Людмила Горделадзе заявила, що підозрює, що пожежа невипадково сталася під час трансляцію фільму про ЛГБТ на кінофестивалі «Молодість», мер Києва Віталій Кличко також не виключає, що це підпал. Людмила Горделадзе звернула увагу на те, що пожежа почалася під час показу у рамках фестивалю, присвяченого нетрадиційній орієнтації. Із рейдерськими атаками, які тривають вже кілька років, на її думку, підпал не пов'язаний.

 

Водночас депутат Київради Галина Янченко повідомила, що станом на 31 жовтня слідчі мають три версії виникнення пожежі у київському кінотеатрі «Жовтень» - хуліганство, події, пов'язані з ЛГБТ-спільнотою, та підпал з метою рейдерства.

 

«Детектор медіа»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status