cs.detector.media
03.07.2013 12:37
Продюсери і кінематографісти виступили проти прийняття закону №2086а Бондаренко і Раупова

Асоціація продюсерів України, Національна спілка кінематографістів України і Всеукраїнська громадська організація «Сінема» звернулися до керівників партійних фракцій і профільних комітетів Верховної Ради, аби захистити права інтелектуальної власності учасників аудіовізуального та кінематографічного ринку України. Про це «Детектор медіа» повідомив генеральний директор Асоціації продюсерів України Денис Масліков.

 

Причиною стурбованості учасників кіно- та аудіовізуального ринку став зареєстрований у Верховній Раді 21 травня законопроект № 2086а про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного перегляду громадянами програм універсальної програмної послуги. Автори законопроекту - народні депутати Олена Бондаренко (Партія регіонів, президент Асоціації правовласників і постачальників контенту) і Руслан Раупов (Партія «УДАР»).

 

Автори звернення вказують, що законопроектом № 2086а пропонується звільнити телерадіокомпанії та провайдерів програмної послуги від обов'язку укладати договори з будь-якими суб'єктами авторського права та (або) суміжних прав та сплачувати винагороду або здійснювати будь-які інші платежі за об'єкти авторського права та (або) суміжних прав, які використовує телерадіоорганізація при створенні програм та передач універсальної програмної послуги. З цією метою передбачено внесення змін до статті 39 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та статей 15 і 43 Закону України  «Про авторське право і суміжні права».

 

Як зазначено у зверненні, прийняття законопроекту узаконить в Україні комерційне піратство. Нові норми можуть призвести до «бездозвільного» використання прав аудіовізуальних та музичних авторів, у тому числі іноземних, а фактично «узаконити» крадіжку їхньої творчості.

 

Як повідомляють автори звернення, проект закону був також розглянутий Громадською радою при Державному агентстві України з питань кіно, яка виступила з критикою цього документу і запропонувала Верховній Раді не допустити його прийняття.

 

Раніше цей законопроект підтримали парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації та індустріальні об'єднання у сфері телекомунікацій та медіа.

 

«Детектор медіа» наводить текст звернення кінематографістів повністю:

 

«Народним депутатам України

Єфремову Олександру Сергійовичу,

Голові фракції Партії регіонів

Яценюку Арсенію Петровичу,

Голові фракції Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина»

Кличку Віталію Володимировичу,

Голові фракції Політичної партії «УДАР Віталія Кличка»

Тягнибоку Олегу Ярославовичу,

Голові фракції Всеукраїнського об'єднання «Свобода»

Симоненку Петру Миколайовичу,

Голові фракції Комуністичної партії України

 

Гєллєру Євгенію Борисовичу,

Голові комітету Верховної Ради України з питань бюджету

Тарасюку Борису Івановичу,

Голові комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції

Кириленку В'ячеславу Анатолійовичу,

Голові комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності

Гриневич Лілії Михайлівні,

Голові комітету   Верховної Ради України з питань науки і освіти

 

Від кінематографічних громадських організацій України

Щодо законопроекту № 2086а

 

Шановні народні депутати,

 

Звертаємось до Вас із стурбованістю та сподіванням на підтримку у законодавчому врегулюванні захисту конституційних прав інтелектуальної власності учасників аудіовізуального та кінематографічного ринку України.

 

Причиною такої стурбованості є зареєстрований 21 травня 2013 року у Верховній Раді України законопроект № 2086а про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного перегляду громадянами програм універсальної програмної послуги.

 

Законопроектом пропонується звільнити телерадіокомпанії та провайдерів програмної послуги від обов'язку укладати договори з будь-якими суб'єктами авторського права та (або) суміжних прав, та сплачувати винагороду або здійснювати будь-які інші платежі за об'єкти авторського права та (або) суміжних прав, які використовує телерадіоорганізація при створенні програм та передач універсальної програмної послуги. З цією метою передбачено внесення змін до статті 39 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та статей 15 і 43 Закону України  «Про авторське право і суміжні права».

 

При цьому, в статтях 15 і 43 Закону України  «Про авторське право і суміжні права» пропонується написати - «Обмеження майнових прав суб'єктів авторського (суміжного) права, пов'язані з розповсюдженням (ретрансляцією) провайдерами програмної послуги програм організацій мовлення, які віднесені до складу пакетів програм універсальної програмної послуги, встановлюються Законом України «Про телебачення і радіомовлення»».

 

Зараз є незрозумілими мотивації авторів даного законопроекту та відповідні пропозиції, винесені на розгляд в той час, коли Україна визнана «країною з найвищим рівнем піратства в сфері захисту прав інтелектуальної власності» і включена до відповідного «списку № 301».

 

Крім того, викладені норми у тому вигляді, як запропоновано законопроектом, є протиріччям статті 54 Конституції України, що гарантує захист і охорону прав інтелектуальної власності. В свою чергу, нові норми можуть призвести до «бездозвільного» використання прав аудіовізуальних та музичних авторів, а фактично «узаконити» крадіжку їх творчості.

 

Також незрозумілим залишається те, що до розробки вказаного законопроекту не були залучені ані відповідні профільні комітети Верховної Ради України, які займаються питаннями охорони інтелектуальної власності, ані Державна служба інтелектуальної власності як відповідний спеціальний орган державної влади, ані організації колективного управління, що представляють інтереси українських авторів кінематографічної, музичної та аудіовізуальної індустрії.

 

На думку представників творчої еліти та громадськості, які беруть участь у безпосередньому створенні українського кінопродукту, продюсерів та виконавців,  законопроект № 2086а не лише порушує конституційні права громадян на інтелектуальну власність та негативно впливає на імідж держави перед міжнародним співтовариством, а є здатним підірвати основи подальшого розвитку економіки держави через сприяння введенню проти України економічних санкцій, неотримання до державного бюджету податків від виплат винагороди за використання прав інтелектуальної власності, а також перешкодити процесам євроінтеграції.

 

Останнє обумовлено тим, що майже в усіх країнах Європи та інших державах, де існує авторське право, телерадіокомпанії та провайдери програмної послуги (кабельні оператори) сплачують авторську винагороду правовласникам через організації колективного управління вже більше 20 років поспіль і не звільняються при цьому від виплат за використання прав в програмах передач, що включені до універсальної програмної послуги.

 

Даний законопроект отримав негативну оцінку і на засіданні Громадської ради при Державному агентстві України з питань кіно, що відбулось 19 червня 2013 року.

 

Враховуючи все зазначене, вважаємо нагальним та актуальним на сьогоднішній час привернути Вашу увагу до подальшого погодження законопроекту № 2086а і просимо в межах передбачених процедур:

1. Винести на розгляд та обговорення  законопроект № 2086а у підпорядкованих профільних комітетах Верховної Ради України.

2. Не підтримувати та не погоджувати законопроект № 2086а з підстав його невідповідності європейським стандартам, а також через порушення конституційних прав громадян України в сфері інтелектуальної власності.

 

З повагою,

Голова Національної Спілки

кінематографістів України                                                                     Тримбач С.В.

 

Генеральний директор

Асоціації продюсерів України                                                                 Масліков Д.О.

Генеральний директор Всеукраїнської

громадської організації «Сінема»                                                           Прожепюрко В.О.»

 

«Детектор медіа»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status