cs.detector.media
Анна Єгорова
«ЗМІ для змін»
06.12.2023 17:10
Слова «лідерська роль», «владний», «егоїстичний» викликали труднощі з розумінням у 10-річних школярів, — дослідження EdCamp
Слова «лідерська роль», «владний», «егоїстичний» викликали труднощі з розумінням у 10-річних школярів, — дослідження EdCamp
Завершено польовий етап міжнародного дослідження серед шкіл в Україні, на основі якого рекомендуватимуть зміни в реформуванні системи освіти.

Громадська організація EdCamp Ukraine завершила перший етап Дослідження соціально-емоційних навичок в Україні (ДоСЕН), який тривав упродовж 15 вересня — 11 жовтня 2023 року. Участь у дослідженні взяли 196 шкіл. Серед опитаних — учнівство, вчительство, батьківство та адмінперсонал навчальних закладів.

­Загалом у дослідженні взяли участь 4 969 учениць і учнів 10 і 15 років (молодше учнівство навчалося за методиками НУШ, а старше — ні), 200 керівників і керівниць закладів освіти, більше 2 тисяч педагогів, близько 3,5 тисяч батьків чи осіб, які їх замінюють.

Скриншот брошури про ДоСЕН

За моделлю «Велика п’ятірка» дослідники вимірювали рівень сформованості 17 соціально-емоційних навичок учнівства, які утворюють п’ять ключових вимірів і один додатковий:

Наразі отримані дані уточнюють та аналізують, результати міжнародного й національного звітів представлять у квітні 2024 року. Вони покажуть загальні результати дослідження, сформованість соціально-емоційних навичок українського учнівства та чинники, що на це впливають.

Наразі в EdCamp Ukraine повідомили, що дослідники виокремили перелік слів, які викликали труднощі з розумінням у 10-річних учасниць і учасників: «егоїстичний», «гіпотеза», «комунікабельний», «імпульсивний», «ентузіазм», «амбіційний», «владний», «бути на чолі», «аспекти життя», «лідерська роль», «інші культури».

На основі експертних висновків команда EdCamp рекомендуватиме зміни до освітньої програми у впровадженні  реформи НУШ в Україні.

Школярі проходять опитування ДоСЕН

Дослідження соціально-емоційних навичок (Survey on Social and Emotional Skills, SSES) — перше у світі міжнародне вимірювання мʼяких навичок, яке у 2019 році заснувала Організація економічного співробітництва та розвитку (Organisation for Economic Co-operation and Development, ОЕСР. — «ДМ»). Україна доєдналася до цього масштабного проєкту на початку 2023 року. Національним оператором стала громадська організація EdCamp Ukraine.

В EdCamp Ukraine розповіли «Детектору медіа», що завдяки таким дослідженням можна покращити рівень обізнаності та креативності дитини, формувати зі шкільної парти основи лідерства та відповідальності, а в українському контексті ці навички допоможуть дітям та дорослим боротися зі стресом та травмами  під час війни.

«Проведення дослідження такого рівня і стандартів під час повномасштабної війни — безпрецедентна подія і грандіозний виклик, на який пішли і ми, і так само була готова команда ОЕСР. Серед 15 країн, де проводилося ДоСЕН, ми провели польовий етап найпізніше за графіком. Ми робили це з увагою до безпекового питання, але були і повітряні тривоги, і відключення світла, і зникав інтернет-зв’язок», — сказав Олександр Елькін, голова Ради ГО EdCamp Ukraine.

Співорганізатором ДоСЕН є Державна служба якості освіти України. Серед партнерів — Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, Консультативна рада з питань сприяння розвитку системи загальної середньої освіти при президентові України, Міністерство освіти і науки України, Інститут проблем виховання НАПН України/ Institute of problems on education, команда PISA, Український центр оцінювання якості освіти, Інститут освітньої аналітики.

Фото EdCamp Ukraine

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status