cs.detector.media
Валерія Буняк
17.06.2023 14:52
Представники дев'яти громадських організацій закликали владу забезпечити інклюзивну відбудову держави
Представники дев'яти громадських організацій закликали владу забезпечити інклюзивну відбудову держави
Заяву надішлють Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури України, а також усім обласним цивільним/військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування.

Представники дев'яти громадських організацій звернулися із заявою до центральних та місцевих органів влади з проханням забезпечити інклюзивну відбудову країни.

Як повідомила виконавча директорка громадської спілки «Ліга сильних» Дар’я Сидоренко, відповідний документ підписали в Києві під час заходу «Обʼєднуємося для інклюзивної відбудови України».

«Із початком повномасштабного вторгнення кількість людей з інвалідністю почала різко збільшуватись, а проблеми, котрі існували і до вторгнення, стали ще більш актуальними та явними.

Представники 9 громадських організацій підписали заяву, яка має на меті привернути увагу влади до питань інклюзивної відбудови країни. Одна із ключових вимог — уникати фінансування будівництва або реконструкції будівель, публічних просторів, вулиць, які не відповідають принципам універсального дизайну та вимогам ДБН В.2.2-40:2018 "Інклюзивність будівель і споруд"», розповіла Сидоренко.

Громадські організації також закликали владу: 

  • забезпечити участь представницьких організацій людей з інвалідністю у всіх процесах прийняття рішень на всії етапах програмного циклу відновлення;
  • надавати всю інформацію організаціям громадянського суспільства, зокрема громадським організаціям людей з інвалідністю, у доступних форматах;
  • підтримувати будівельні компанії, які демонструють корпоративну відповідальність за дотримання прав людини, включення у свою роботи принципи універсального дизайну.

Заяву надішлють Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури України, а також усім обласним цивільним/військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування.

Окрім цього, документ буде направлений на міжвідомчу робочу групу з розгляду узагальнених пропозицій заявників та підготовки пропозицій Кабміну, які стосуються виділення коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Виконавча директорка ГС «Ліга сильних» закликала колег з інших громадських організацій підписати спільну заяву. Це можна зробити тут.

«Питання інклюзивної відбудови країни — це шанс для кожного з нас та суспільства в цілому. Доступність має бути для кожного і в кожній сфері життя» додала Дар’я Сидоренко.

З повним текстом документа можна ознайомитися на сайті громадської спілки «Ліга сильних».

Нагадаємо, у травні низка громадських організацій запропонувала покращити законопроєкт про працевлаштування людей з інвалідністю.

Запропоновані зміни передбачають запровадження системи соціальних послуг, значне розширення кола роботодавців, які зобов’язані працевлаштовувати людей з інвалідністю, а також компенсацію для людей з інвалідністю при відкритті власної справи.

Фото: ГС «Ліга сильних»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status