cs.detector.media
08.06.2023 10:44
Це вирок міжнародній архітектурі. Зеленський звинуватив міжнародні організації в ігноруванні катастрофи на Каховській ГЕС
Це вирок міжнародній архітектурі. Зеленський звинуватив міжнародні організації в ігноруванні катастрофи на Каховській ГЕС
Якщо зараз міжнародної організації немає в зоні катастрофи, значить, її взагалі немає, вважає президент.

Зараз необхідна чітка і швидка реакція світу на те, що відбувається на Херсонщині. Бо кожна людина, загибла внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, — це вирок наявній міжнародній архітектурі. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час свого вечірнього відеозвернення в середу, 7 червня.

За його словами, нині неможливо достеменно встановити, скільки людей на тимчасово окупованій території Херсонщини можуть загинути без порятунку, без питної води, без їжі, без медичної допомоги. Українські військові та спецслужби, попри обстріли, рятують людей, наскільки це можливо, але необхідні масштабні зусилля.

«Потрібно, щоб міжнародні організації — такі, як Міжнародний Червоний Хрест, — негайно долучилися до рятувальної операції та допомогли людям саме на окупованій частині Херсонщини. Якщо зараз міжнародної організації немає в зоні катастрофи, значить, її взагалі немає, значить, вона недієздатна», — сказав Володимир Зеленський.

«Ми закликали й до відправлення міжнародної спостережної місії на Каховку, до розмінування агрегатів та всіх споруд станції. На жаль, світової уваги тоді не вистачило, щоб усе це забезпечити. Зараз маємо сконцентрувати увагу світу для ліквідації наслідків чергової катастрофи з вини Росії, маємо не допустити подальшої руйнівної активності окупантів», — наголосив президент України.

Він назвав ситуацію на окупованій частині Херсонщини абсолютно катастрофічною: «Окупанти просто кинули людей у цих страшних умовах. Без порятунку, без води, просто на дахах будинків у затоплених громадах. І це ще один свідомий злочин Росії: після того, як держава-терорист спричинила катастрофу, вона ще й максимізує шкоду від неї».

Уночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Унаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що внаслідок підриву Каховської ГЕС загалом затоплення загрожує до 80 населеним пунктам регіону.

У Херсоні знеструмлений мікрорайон Корабел, з метою безпеки також відключать газопостачання.

В «Укргідроенерго» повідомили, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

У розвідці зазначили, що окупанти двічі мінували Каховську ГЕС перед тим, як її підірвати, і додають, що такий крок свідчить про паніку серед російських загарбників.

Читайте також:

Фото: Офіс президента

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status