cs.detector.media
23.05.2023 15:16
Євгеній Ярошенко, «КримSOS»: Термін «депортація» не дозволяє повноцінно зрозуміти глибину трагедії кримськотатарського народу
Євгеній Ярошенко, «КримSOS»: Термін «депортація» не дозволяє повноцінно зрозуміти глибину трагедії кримськотатарського народу
У Києві провели благодійний показ фільму «1944. Крим. Депортація» до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, який відзначають 18 травня.

Після перегляду фільму «1944. Крим. Депортація» відбулася дискусія за участю сценаристки стрічки Мавілє Халіл, історика Мартіна-Олександра Кислого та аналітика громадської організації «КримSOS» Євгенія Ярошенка, повідомили на сайті організації. Вони обговорили стрічку, історії депортації кримських татар і злочини, які Росія продовжує коїти на окупованому півострові, зазначається в новині.

Під час обговорення Євгеній Ярошенко звернув увагу на термін «депортація», яким в історіографії та офіційній державній політиці називають події 1944 року. «На мою думку, він не передає всю глибину трагедії кримськотатарського народу. Кримськотатарською мовою ці події називаються "сюргюн" (Sürgün), що в перекладі — вигнання. Як на мене, можна було б започаткувати дискурс щодо більш адекватної термінологічної оцінки цих подій», — вважає аналітик «КримSOS».

Документальний фільм «1944. Крим. Депортація» створений у 2019 році. Міжнародна прем’єра стрічки відбулася в межах Beyond the Borders International Documentary Festival у Греції. У 2020 році вона отримала головну відзнаку на Antakya International Film Festival у Туреччині.

«Це не просто історії про депортацію. Ці люди є свідками злочину, який так і не було покарано. Тому важливо ці історії знати, важливо їх документувати. Картина вийшла дуже емоційною, чутливою, вона пояснює, що таке депортація і що вона робила з людиною», — розповіла сценаристка «1944. Крим. Депортація» Мавілє Халіл.

Повідомляється, що під час заходу зібрали 6510 гривень. Їх спрямували на батареї для 251 окремої бригади територіальної оборони Збройних сил України. Фльм у відкритому доступі можна переглянути за посиланням

Нагадаємо, у Києві в рамках заходу «Пам’ятаємо історію — повертаємо територію» обговорили питання геноциду та переслідування кримських татар. Постійна представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева, зокрема, сказала, що Крим має бути економічно сильним та повністю вписаним у гуманітарний простір і всі реформи, які відбулися в країні з 2014 року.

11 травня 1944 року Сталін підписав постанову Державного Комітету Оборони №5859сс про організацію депортації кримських татар. Основна фаза спецоперації розпочалася ще до світанку 18 травня й завершилася до вечора 20 травня. Кримських татар, які залишилися, виселили під час подальшої депортації вірменів, болгар і греків 27–28 червня 1944 р. Тих нечисленних, хто повернувся з місць спецпоселень, повторно виганяли за межі півострова до кінця 60-х років. Більше в довідці та інфографіці «Радіо Свободи».

Фото: krymsos.com

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status