cs.detector.media
20.04.2023 11:50
ЦЕДЕМ закликав народних обранців відхилити законопроєкт, який обмежує доступ до реєстру судових рішень
ЦЕДЕМ закликав народних обранців відхилити законопроєкт, який обмежує доступ до реєстру судових рішень
У Центрі вважають, що його ухвалення викличе порушення прав громадян на доступ до інформації.

У парламенті зареєстровано законопроєкт № 7033-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень».

Автори декларують, що законопроєкт має запобігти розголошенню відомостей кримінального провадження та інформації про органи військового управління, військові частини, людей, яких підозрюють чи обвинувачують у окремих кримінальних правопорушеннях, адже цю інформацію може використати ворог.

Зокрема, законопроєкт передбачає:

Натомість, на думку представників Центру демократії та верховенства права, запропоновані зміни неефективні і не сприятимуть досягненню заявлених цілей. Навпаки, ухвалення законопроєкту, вважають у ЦЕДЕМ, створить загрозу непропорційного обмеження доступу до суспільно важливої інформації та суперечить засадам судочинства, принципам гласності та відкритості судочинства.

«Будь-які обмеження доступу до реєстру судових рішень чи інформації, що міститься у реєстрі, потребують виваженого підходу, аби уникнути необгрунтованого обмеження доступу до інформації. Зважаючи на загрози, які несе законопроєкт, закликаємо парламент не підтримувати проєкт Закону України № 7033-д “Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень”», — заявляють активісти.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status