cs.detector.media
29.03.2023 13:47
Команда Доступно.UA розпочала соціальний проєкт для підтримки людей, що отримали інвалідність на війні
Команда Доступно.UA розпочала соціальний проєкт для підтримки людей, що отримали інвалідність на війні
Головний герой інформаційної кампанії — боєць з позивним Терен, який втратив обидві ноги на ізюмському напрямку.

З соціального проєкту громадської організації Доступно.UA розпочалася інформаційно-мотиваційна кампанія в рамках Програми реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США.

Її мета — мотивувати людей, які отримали інвалідність внаслідок війни, повернутися до активного суспільного життя, попри виклики, що постали перед ними. Надати їм психологічну підтримку, а також актуальну та чітку інформацію, яка допоможе з цими викликами впоратися: оформлення документів, реабілітація, працевлаштування тощо. Про це «Детектору медіа» розповіли в самій ГО Доступно.UA. 

Автори кампанії прагнуть довести, що інвалідність — не вирок, та показати реальні приклади людей, які продовжують життя на повну.

Для цього до проєкту залучили Олександра Будька — українського військового з позивним Терен, який втратив обидві ноги під час боїв на ізюмьскому напрямку. Про свої військові будні та поранення військовий без прикрас пише в інстаграм-щоденнику, який читають понад 25 тисяч людей.

За участю Терена створено три інформаційно-навчальні відеоролики про абілітацію осіб, що отримали травми опорно-рухового апарату. У громадських просторах також буде розміщено соціальний плакат кампанії з QR-кодом та створені відео. 

«Я погодився взяти участь у цьому проєкті, бо розумію всю важливість висвітлення проблем адаптації людей після травми. Завдяки таким ініціативам ми створюємо нове мислення, ламаємо стереотипи та допомагаємо зрозуміти одне одного в суспільстві. Відчуваю, що можу допомогти не тільки собі, а й іншим людям, які знаходяться у схожій ситуації. Тому радий впроваджувати ці зміни та показувати на своєму прикладі, що неможливого не існує», — говорить Олександр Будько.

Ключова задача, кажуть у ГО Доступно.UA, — забезпечити комфортне життя ветеранам і ветеранкам, коли вони повернуться додому. Не можна допустити, щоб вони були демотивованими та зневірилися у своєму майбутньому.

«Люди після повернення з фронту потребуватимуть підтримки, щонайменше в базових потребах активного соціального життя. Ми хочемо досягти максимального охоплення, щоб ветерани та інші особи, що постраждали від війни, а також їхні сім’ї мали повну обізнаність у тому, як їм діяти та де отримати підтримку, пов’язану з інвалідністю. Головне — показати їм позитивні приклади того, що попри травми, життя продовжується і ним можна насолоджуватись на повну», — розповів Дмитро Щебетюк, засновник ГО Доступно.UA та ініціатор проєкту.

Доступно.UA — неурядова організація, яка заснована в Україні у 2015 році, займається моніторингом доступності українських міст. Організація має на меті нормалізацію сприйняття людей з інвалідністю суспільством, просування тренду архітектурної доступності в Україні та мотивацію людей до активного життя.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status