cs.detector.media
24.03.2023 08:58
Експерти «Платформи прав людини» дослідили дотримання в Україні цифрових прав під час воєнного стану
Експерти  «Платформи прав людини» дослідили дотримання в Україні цифрових прав під час воєнного стану
В числі порушень — фішингові атаки, шахрайські схеми, інформаційні операції з підриву довіри до ЗСУ.

Інформаційні операції, скеровані на підрив довіри до ЗСУ, центральної влади та місцевого самоврядування, а також створення негативного образу України як держави, якою керує Захід, – головні завдання інформаційних операцій, які ворог проводив минулого місяця.

Такі дані зафіксували експерти «Платформи прав людини», здійснюючи моніторинг дотримання в Україні цифрових прав під час воєнного стану протягом лютого 2023 року, повідомляється на сайті ГО. 

Найбільше фейків і маніпуляцій супроводжували новини про постачання зброї Україні іноземними партнерами — на цю тему було виявлено 29 повідомлень. Ще 27 кремлівських вигадок зафіксовані як такі, що дискредитують Збройні сили. Загалом в інтернет-просторі було виявлено 159 дезінформаційних повідомлень на 25 тем. 

Результати моніторингу представлені в аналітичному звіті Війна у цифровому вимірі та права людини за лютий 2023 року. Це дев’ятий документ такого характеру за період повномасштабного вторгнення. 

Як і в попередні звітні періоди, експерти також виявили й систематизували інформацію про:

Крім того, автори звіту дослідили проблеми блокування веб-ресурсів, проаналізували запити на отримання інформації, направлені через сайт «Доступ до правди», та виявили неправомірні відмови у наданні публічних даних. 

Дізнатися більше про результати моніторингу та ознайомитися з юридичним аналізом цифрових правопорушень можна тут

«Платформа прав людини» зареєстрована 2016 року. Її місія — захистити та розвивати права і свободи людини, сприяти становленню вільних та професійних ЗМІ, реалізувати освітню та просвітницьку діяльність для сприяння встановленню демократичного, громадянського суспільства в Україні.

На початку січня фахівці ППЛ опублікували аналітичний звіт про те, що не так із законодавством і практикою у сфері поширення незаконної інформації в інтернеті до та після початку повномасштабного вторгнення.

Також додамо, що цифрові права людини — це набір прав кожної людини на доступ до цифрових послуг та на використання комп'ютерів, мобільного зв'язку та інтернету для передачі інформації. Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію, згідно з якою всі права людини з режиму офлайн однаковою мірою повинні застосовуватись і онлайн.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status