cs.detector.media
22.03.2023 15:42
Правозахисники вимагають негайно госпіталізувати ув'язнену журналістку Ірину Данилович
Правозахисники вимагають негайно госпіталізувати ув'язнену журналістку Ірину Данилович
Правозахисники також вимагають звільнити незаконно засуджену журналістку.

Правозахисні організації закликали негайно госпіталізувати громадянську журналістку з Криму Ірину Данилович, яка незакоонно засуджена окупантами і вже п’ять місяців не отримує у слідчому ізоляторі жодної медичної допомоги. Відповідна заява опублікована на сайті Zmina.

Правозахисники заявили, що без термінового та комплексного лікування хвороба Данилович може призвести до смерті, як це вже сталося з кримськими політичними в’язнями Костянтином Ширінгом та Джемілем Гафаровим.

«Ми вимагаємо звільнення незаконно засудженої журналістки Ірини Данилович та припинення політично мотивованого переслідування за її громадську та журналістську діяльність», — говориться у заяві.

Негайно госпіталізувати Ірину Данилович закликали:

21 березня 2023 року стало відомо, що Ірина Данилович втратила свідомість під час перевезення до окупаційного «Феодосійського міського суду». Попри те, що стан її здоров’я стрімко погіршується, у СІЗО Сімферополя видали документи про відсутність медичних перешкод для етапування.

21 березня Ірина Данилович оголосила сухе голодування до «початку лікування, чи біологічної смерті». Данилович повідомила про погіршення фізичного стану, «симптоми можуть свідчити про перенесений мікроінсульт».

Окупанти затримали Ірину Данилович 29 квітня 2022 року по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи. Російські окупанти інкримінували Данилович роботу «з вибуховими "речовинами"».

28 грудня 2022 року окупаційний «суд» Феодосії засудив Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні та виготовленні вибухових речовин. Своєї вини Данилович не визнає.

Ірина Данилович працювала медсестрою, була журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні. До початку повномасштабного вторгнення вона співпрацювала з кількома медійними й правозахисними ініціативами («InЖир-медіа», «Кримський процес») та вела власний проєкт «Кримська медицина без обкладинки», де поширювала інформацію про права медичних працівників.

Фото з сайту «Крим.Реалії»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status