cs.detector.media
22.03.2023 12:39
Журналістка Ірина Данилович оголосила голодування до «початку лікування, або до біологічної смерті»
Журналістка Ірина Данилович оголосила голодування до «початку лікування, або до біологічної смерті»
Ірина Данилович повідомила про погіршення фізичного стану, «симптоми можуть свідчити про перенесений мікроінсульт».

Громадянська журналістка Ірина Данилович, ув’язнена в окупованому Криму, оголосила сухе голодування до «початку лікування, чи біологічної смерті». Про це повідомив голова правління КримSOS Олексій Тільненко.

КримSOS отримала листа Ірини Данилович, у якому йдеться про погіршення стану її здоров’я та початок сухого голодування від 21 березня 2023 року.

«У своєму листі Ірина Данилович припускає, що наявні в неї симптоми можуть свідчити про пережитий мікроінсульт. Попри погіршення стану, журналістка досі не отримала фахову медичну допомогу. У зв’язку із цим Ірина Данилович оголосила про сухе голодування «з 21.03.23… до моменту організації їй діагностики та початку лікування, або до моменту її біологічної смерті», — розповідає Олексій Тільненко.

КримSOS наводить повний текст листа. 

Доводжу до вашого відома, що 4 місяці в мене порушений слух і постійний дзвін у лівому вусі, що приносить мені нестерпні муки. Під час переїздів із Сімферополя до Феодосії мій стан погіршується. Такі симптоми можуть свідчити про перенесений мікроінсульт.

Судді міського суду Феодосії Куменської Н. В. відомо про стан мого здоров’я ще з 30.11.22 р., як відомо, тво начальника СІЗО Харченку В. А., начальнику МСІ-91 Царкову І. М. Проте, добитися отримання обстеження та медичної допомоги в СІЗО я весь цей час не можу.

Проводити ознайомлення з аудіомоніторингами кримінальної справи в такому стані для мене неможливо. У зв’язку із чим 21.03.23 від ознайомлення відмовляюся. Готова продовжити його відразу після одужання.

Ігнорування моєї хвороби, постійні перевезення із Сімферополя до Феодосії, не надання медичної допомоги є нелюдським, суперечить усім принципам гуманності та може бути прирівняне до тортур!

Вимагаю припинити знущання з мене, й оголошую сухе голодування з 21.03.23 08 год до моменту організації мені діагностики та початку лікування, або до моменту моєї біологічної смерті.

21 березня 2023 року стало відомо, що Ірина Данилович втратила свідомість під час перевезення до окупаційного «Феодосійського міського суду». Попри те, що стан її здоров’я стрімко погіршується, у СІЗО Сімферополя видали документи про відсутність медичних перешкод для етапування.

Окупанти затримали Ірину Данилович 29 квітня 2022 року по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи. Російські окупанти інкримінували Данилович роботу «з вибуховими "речовинами"».

28 грудня 2022 року окупаційний «суд» Феодосії засудив Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні та виготовленні вибухових речовин. Своєї вини Данилович не визнає.

Ірина Данилович працювала медсестрою, була журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні. До початку повномасштабного вторгнення вона співпрацювала з кількома медійними й правозахисними ініціативами («InЖир-медіа», «Кримський процес») та вела власний проєкт «Кримська медицина без обкладинки», де поширювала інформацію про права медичних працівників.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status