cs.detector.media
22.03.2023 10:42
Більше третини благодійників перебувають на стадії професійного вигорання
Більше третини благодійників перебувають на стадії професійного вигорання
Про це свідчать результати дослідження Zagoriy Foundation.

За час повномасштабного вторгнення благодійний сектор в Україні отримав величезний поштовх для розвитку і став однією з найпопулярніших ніш у суспільстві. Такі висновки можна зробити з соціологічного дослідження «Благодійність під час війни», проведеного у 2022 році українським благодійним фондом Zagoriy Foundation.

Водночас рік активної роботи громадських та неприбуткових організацій засвідчив: відбувається певне падіння рівня мотивації їхніх працівників, намітився брак натхнення та стали проявлятися ознаки виснаження. Все це випливає з аналізу результатів нового дослідження Zagoriy Foundation, яке так і називається — «Професійне вигорання працівників благодійного сектору».

Дослідження проводилося фондом спільно з дослідницькою агенцією «Соціоінформ» в період з 16 грудня 2022 року по 16 січня 2023 року, і в його основу було покладено методику діагностики рівня емоційного вигорання професора Віктора Бойка. Похибка репрезентативності — від 4,9% (для значень, близьких до 50%) до 0,97% (для значень, близьких до 1% або 99%).

«Більшість учасників/-ць дослідження переконані, що професійне вигорання у сфері благодійності доволі поширене (більшою мірою, ніж у інших сферах). Основні причини: велике емоційне навантаження, низька матеріальна мотивація, перевантаженість завданнями. Опоненти цієї позиції стверджують, що вигорання властиве всім професіям, де є робота з людьми, високі навантаження та низька оплата праці», — йдеться у самому дослідженні. Воно цікаве тим, що не тільки розкриває причини та наслідки вигорання, а й показує, якими засобами можна зменшити відсоток вигорівших працівників. 

Що цікавого ми дізнались з дослідження?

Дослідження складалося з кількісної та якісної частини. Серед респондентів кожного етапу дослідження порівну присутні працівники/-ці локальних та загальнонаціональних організацій. Кількісний етап проводився на основі аналізу заповнених анкет 400 респондентів, якісний — на основі 20 глибинних інтерв’ю з представниками/-цями благодійних організацій різних напрямів діяльності. 

Більше фактів та даних можна побачити у повному дослідженні «Професійне вигорання працівників благодійного сектору», а також у презентації дослідження, де експерти відповідають на питання, які цікавлять аудиторію. 

Фото: Karolina Grabowska: Pexels

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status