cs.detector.media
19.03.2023 13:09
Організації, які об’єднались в ініціативу «Трибунал для Путіна», зробили заяву щодо рішення МКС про арешт президента РФ
Організації, які об’єднались в ініціативу «Трибунал для Путіна», зробили заяву щодо рішення МКС про арешт президента РФ
Правозахисники закликали українську владу ратифікувати Римський статут.

Непересічною подією для міжнародного кримінального правосуддя назвала ініціатива «Трибунал для Путіна» (T4P) рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) про видачу ордеру на арешт Володимира Путіна. Оскільки вперше у статусі обвинуваченого в міжнародному злочині опинився голова держави, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН та має один з найбільших ядерних арсеналів у світі.

«Ми вдячні Прокурору та суддям МКС за їхню непохитну відданість ідеалам міжнародного кримінального правосуддя, яка дає мільйонам українців надію на те, що ті, хто приніс на українську землю біль та страждання, неминуче зазнають справедливого покарання», — йдеться у заяві T4P, опублікованій на її сайті. 

Ініціатива «Трибунал для Путіна» закликала МКС й надалі вживати усіх необхідних кроків для переслідування та покарання вчинених на території України воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду. На переконання її учасників, це історичне рішення було б неможливим без тісного співробітництва з МКС органів влади України, іноземних держав, правозахисних організацій та всіх людей доброї волі, зацікавлених у відновленні справедливості.

«Український народ розраховує на те, що вбивства та катування цивільних осіб у Бучі, Ізюмі та інших містах й селах України, вбивство українських військовополонених в Оленівці, широкомасштабні удари по критичній інфраструктурі України, принизливі процедури фільтрації на тимчасово окупованих територіях України та інші злодіяння, вчинені представниками Російської Федерації, не залишаться поза увагою МКС», — заявили  українські правозахисники.

Організації, що об'єднані в ініціативу «Трибунал для Путіна», закликали всі держави, для яких рішення МКС про арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової є обов‘язковим, надавати МКС повне та всебічне сприяння для виконання цього рішення.

Також правозахисники звернулися до української влади — із закликом у найближчому майбутньому вжити всіх необхідних кроків для ратифікації Римського статуту.

Раніше пресслужба МКС повідомила про те, що Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду в п’ятницю, 17 березня, видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини.

Путіна та Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до Російської Федерації, що відбувалось щонайменше з 24 лютого 2022 року.

«Палата досудового провадження II на підставі клопотань Прокуратури від 22 лютого 2023 року постановила, що існують достатні підстави вважати, що кожен з підозрюваних несе відповідальність за воєнний злочин незаконної депортації населення та незаконного переміщення населення з окупованих районів України до Російської Федерації, що завдало шкоди українським дітям», — йдеться у повідомленні пресслужби МКС.

Президент України назвав рішення Міжнародного кримінального суду про арешт Путіна «історичним рішенням, з якого почнеться історична відповідальність».

Україна не є учасницею Римського статуту — міжнародної угоди, на основі якої був заснований та діє Міжнародний кримінальний суд. Однак Україна дала Міжнародному кримінальному суду право розслідувати злочини на своїй території.  

Учасницями Римського статуту є 123 держави, серед яких у тому числі — держави Південної Америки та близько половини держав Африки, відтак формально вони мають зважати на видані МКС ордери. Не підписали і не ратифікували статут, серед інших, Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан. Росія, як і США, підписала статут, але згодом відкликала свій підпис.

Глобальна ініціатива «Трибунал для Путіна» (T4P) була створена у відповідь на повномасштабну агресію РФ у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, в яких вбачаються ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах країни, які опинилися під ударом. Ініціатива проводить активну роботу на міжнародному рівні задля того, щоб використати чинні механізми ООН, Ради Європи, ОБСЄ, ЄС і Міжнародного кримінального суду для запобігання цим брутальним злочинам і притягнення до відповідальності винних.

Фото: сайт T4P

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status