cs.detector.media
17.03.2023 14:27
ГО «Жінки в медіа» виступила на захист закарпатської журналістки Олени Мудрої
ГО «Жінки в медіа» виступила на захист закарпатської журналістки Олени Мудрої
Громадська організація закликала МВС, Нацполіцію, Офіс омбудсмана та Генеральну прокуратуру розслідувати факти тиску щодо журналістки-розслідувачки.

Громадська організація «Жінки в медіа» виступила із заявою на захист журналістки-розслідувачки із Закарпаття Олени Мудрої, яка 13 березня повідомила Інституту масової інформації про тиск на себе, а також збір з боку невідомих осіб її персональних даних та членів її сім'ї.

У своїй заяві ГО «Жінки в медіа» наголошують:

— Якісна розслідувальна журналістика в часи війни створює необхідний контроль за діями влади з боку громадськості, спонукає владу бути більш відповідальною, сприяє зменшенню рівня корупції й ухваленню необхідних для країни рішень. Публічні особи, до яких відносяться політики та чиновники – повинні бути готовими до підвищеного суспільного інтересу і до широких меж критики на свою адресу.

— Ми засуджуємо будь-які форми переслідування журналістів-розслідувачів за їхню роботу, включно з ненависницькими онлайн-атаками в соціальних мережах та незаконним збором персональних даних, у тому числі родичів та сім’ї журналістів.

— Ми наголошуємо, що жінки-журналістки належать до вразливої групи за ознакою статі та піддаються непропорційно більшим гендернозумовленим викликам та загрозам.

— Ми закликаємо створювати умови для вільного розвитку розслідувальної журналістики в Україні і забезпечити захист журналістів-розслідувачів від тиску у зв’язку з виконанням професійних обов’язків.

ГО «Жінки в медіа» повідомили, що направили свою заяву до МВС, Нацполіції, Офісу омбудсмана та Генеральної прокуратури з проханням розслідувати факти тиску щодо журналістки-розслідувачки.

Нагадаємо, журналістка Олена Мудра 6 березня у виданні «Закарпаття онлайн» опублікувала статтю про кадрові зміни в Державній екологічній інспекції в Закарпатській області. Стаття вийшла під заголовком «ДЕІ Закарпаття очолив колишній УЗЕшник і спадкоємець кримінального будівництва на Буковелі Михайло Банк».

Журналістка Олена Мудра

Після цього Мудра зазнала тиску та зіткнулася із неправомірним використанням її персональних даних. Про це повідомив Інститут масової інформації, до якого звернулася журналістка.

Як розповіла Мудра, після виходу матеріалу вона надіслала запити до ДЕІ Закарпаття з проханням до новопризначеного керівника держекоінспекції прокоментувати факти, які виклала у своїй публікації.

9 березня, за словами розслідувачки, у фейсбук-спільнотах «Ужгород» та «Виноградів» з’явилися щодо неї публікації дискредитаційного характеру від невідомого користувача соцмережі. У цих дописах були викривлені подробиці її професійної діяльності та життя її сім’ї, зокрема батьків, які неможливо отримати з відкритих джерел.

Олена була змушена звернутися до поліції із заявою про переслідування з метою впливу на неї та перешкоджання виконанню її законної професійної діяльності.

10 березня сектор дізнання Ужгородського районного управління поліції ГУНП у Закарпатській області за викладеними фактами вніс відомості до ЄРДР з правовою кваліфікацією ч. 2 ст. 171 КК України («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»), повідомляє ІМІ.

Фото: ГО «Жінки в медіа» / Facebook; Олена Мудра / Facebook

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status