cs.detector.media
15.03.2023 17:25
Медійна ініціатива за права людини проаналізувала перші судові вироки щодо участі в організації псевдореферендуму
Медійна ініціатива за права людини проаналізувала перші судові вироки щодо участі в організації псевдореферендуму
Лише на Харсонщині розслідують понад 80 кримінальних проваджень з цього приводу.

Українські суди почали ухвалювати перші вироки організаторам незаконного «референдуму», який Росія проводила на тимчасово окупованих України з 23 по 27 вересня 2022 року.

Журналісти ГО Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) проаналізували, хто опинився на лаві підсудних та які покарання призначає їм суд. 

За законом участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до їх проведення передбачає кримінальну відповідальність за ч. 5 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. 

Засуджені за цією статтею можуть отримати від п’яти до десяти років  позбавлення волі із забороною обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від десяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без неї.

Поки що найбільше вироків за цією статтею ухвалив Приморський районний суд Одеси. Саме туди потрапили справи за обвинуваченням жителів деокупованих у жовтні 2022 року населених пунктів Херсонщини. Усі обвинувачені були затримані та перебували під вартою аж до вироку. П’ятеро мешканців області вже отримали по пʼять років в’язниці з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та займатися виборчим процесом впродовж десяти років. Усі пішли на угоду зі слідством та отримали мінімальне покарання, передбачене законом.

Проаналізовані МІПЛ вироки свідчать, що організатори псевдореферендуму діяли за однією інструкцією. Надія Таманіна з Новоолександрівки, яку також засудили до п’яти років в’язниці, робила те ж саме, що і її «колеги» з інших населених пунктів: проводила побудинковий обхід мешканців, видавала їм бюлетені, допомагала їх заповнювати. Потім передавала бюлетені для підрахунку. Підсудна визнала себе винною та пішла на угоду з прокурором.

Покарання отримав і Олександр Гоголєв, житель села Борозенське Великоолександрівського району Херсонської області. Його до роботи в комісії залучив головний організатор псевдореферендуму, чиє прізвище не називається — його справа на досудовому слідстві. Підсудний також уклав угоду про визнання винуватості, яку затвердив суд. Під вартою чоловік перебував з 6 грудня 2022 року у Миколаївському СІЗО. З цієї дати і рахуватиметься строк відбування покарання.

В МІПЛ зазначають, що всі ухвалені вироки стосуються лише членів так званих «комісій». Ті, хто стоїть вище в організаторському ланцюжку «референдумів» на Херсонщині, поки свої вироки не отримали. Як повідомили МІПЛ у Херсонській обласній прокуратурі, там розслідують понад 80 кримінальних проваджень за фактами участі у псевдореферендумі.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status