cs.detector.media
13.03.2023 16:17
КримSOS: У минулому році щонайменше 15 кримських політв’язнів були етаповані до російських колоній
КримSOS: У минулому році щонайменше 15 кримських політв’язнів були етаповані до російських колоній
Згідно з міжнародним правом вивезення політв’язнів до Росії є воєнним злочином.

У 2022 році щонайменше 15 жертв політично вмотивованих переслідувань у Криму були етаповані в російські пенітенціарні установи. Про це повідомив аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко.

«Всупереч багатьом нормам міжнародного права, росія вивозить жертв політично вмотивованих переслідувань на свою територію. Ми підрахували, що лише за 2022 рік щонайменше 15 політв’язнів з окупованого Криму були етаповані у виправні колонії на територію Росії», — розповів Євгеній Ярошенко.

Географія цих пенітенціарних закладів дуже широка — від Тамбовської області до Красноярського краю. Перебування політв’язнів у виправних колоніях, що розташовані на такій великій відстані від півострова, створює перешкоди для своєчасного доступу адвокатів.

«На мою думку, для повернення громадян України додому потрібно залучати різноманітні інструменти: від військових до політико-дипломатичних. Існує переконання, що чим більше буде військових перемог, тим сильнішою стане переговорна позиція України. Відповідно, тим легше буде домогтися звільнення всіх полонених українців — не лише військових, але й цивільних», — додав аналітик.

Правозахисники нагадують, що вивезення кримських політв’язнів до росії є воєнним злочином. Згідно з нормами міжнародного гуманітарного права, навіть якщо особа скоїла кримінальне правопорушення на окупованій території, її мають судити на окупованій території, там же вона має відбувати покарання.

Раніше повідомлялось, що за дев’ять років окупації Криму 101 громадянин України став жертвою політичних переслідувань у «справах Хізб ут-Тахрір».

Фото: КримSOS

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status