cs.detector.media
13.03.2023 15:36
Як допомогти, щоб не образити: БФ «Старенькі» пропонує делікатні способи допомоги літнім людям
Як допомогти, щоб не образити: БФ «Старенькі» пропонує делікатні способи допомоги літнім людям
Волонтери радять не запитувати людину похилого віку, чого вона потребує, а просто оплатити її покупку.

Благодійний фонд «Старенькі» склав поради про те, як максимально ввічливо допомогти людям похилого віку продуктами.

Дуже часто ми стикаємося з ситуацією, коли бачимо в магазині стареньких, що вишукують найдешевші товари, беруть тільки найнеобхідніше, витрушують останні монетки з гаманця на касі.

В нас виникає внутрішній поклик допомогти та іноді бракне сміливості, бо важко підібрати правильні слова, щоб не образити, не подати цю допомогу як милостиню. 

Порада перша. Якщо ви вирішили допомогти — зробіть це. Частіше за все літні люди соромляться підтвердити, що потребують допомоги, тому пропозиції та питання можуть змусити їх ніяковіти. Просто тихенько та завчасно повідомте, що оплатите покупку старенького чи старенької. Можете додати продуктів і від себе.

Порада друга. Якщо бачите, що у стареньких важкі торби, запропонуйте піднести їх додому. Люди похилого віку рідко ходять до віддаленого магазину, тож це не забере у вас багато часу, зате комусь полегшить життя. 

Порада третя. Якщо ви запримітили, що у вашому під’їзді живе самотній старенький, про якого ніхто не піклується, можете зібрати продуктову торбинку та повісити на ручці вхідних дверей. Вкладіть туди записку з добрими словами та натисніть дзвінок.  

Раніше «Детектор медіа» писав про те, як працюють «Старенькі». Бажаючі долучитись до діяльності проєкту, допомогти фонду із доставкою продуктів чи якось інакше можуть заповнити форму і стати частиною спільноти.

Соціально-доброчинну ініціативу «Старенькі» започаткували дев’ять років тому. Відтоді філії фонду, які займаються розвезенням їжі та предметів першої необхідності для самотніх літніх людей, відкрилися у Дніпрі, Львові, Харкові, Краматорську, Бориславі й Коломиї. Фонд збирає пожертви та допомагає людям, які стоять на обліку в державних територіальних центрах надання соціальних послуг, а також тим, хто є підопічними міжнародного благодійного фонду «Карітас» в Україні.

Людям, які потребують допомоги «Стареньких», зазвичай понад сімдесят; вони вже не можуть працювати, аби заробити грошей на додачу до пенсії, а часто не мають змоги навіть вийти з дому. Волонтери «Стареньких» їздять разом із соціальними працівниками. Пакети, які вони привозять, важливі для бабусь і дідусів. Але не менш, а може, й більш важливі увага та можливість поспілкуватись, адже часто, крім волонтерів і соціальних працівників, у підопічних фонду немає зовсім нікого.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status