cs.detector.media
10.03.2023 11:50
Громадський Альянс «Політична дія жінок» розпочав інформаційну кампанію з протидії насильства над жінками
Громадський Альянс «Політична дія жінок» розпочав інформаційну кампанію з протидії насильства над жінками
Мета проєкту — привернути увагу до проблеми гендерно обумовленого насильства та спонукати українське суспільство об’єднати зусилля у протидії йому.

В рамках інформаційної кампанії «Вільні.Сильні.Незламні» громадська організація презентує ряд інформаційних продуктів, які будуть розміщені на платформах різних соціальних мереж. Серед них — історії п’ятьох жінок, що об’єднані темой опору різним формам насильства і допомоги жінок одна одній в цьому.

Одна з учасниць та героїнь проєкту — волонтерка Олена Наумова — стала відомою завдяки тому, що в часи окупації Херсону не боялася виходити в ефір, закликала чинити опір, тримала стрій і підтримувала інших. На її думку, чоловіки не проходять такі іспити, як жінка: жінка-воїн, жінка-мати, жінка під обстрілами та на окупованій території захищає свою родину. 

«Наші херсоночки – неймовірні люди. В той скрутний час, коли держава, на жаль, не могла допомогти, ми об’єднувалися невеликими групами, створювали мережу блогерства, волонтерили. Я могла з чистою совістю підійти до пенсіонерки або матері-одиначки і вручити їм гроші або продукти і сказати: «Оце від наших українців». У відповідь на це жінки завжди плакали», — поділилася Олена Наумова спогадами про те, як вдавалося підтримувати жінок у Херсоні під час окупації.

Інша учасниця кампанії — Марина Сизова, яка служить снайперкою в Збройних силах України. На її переконання, після того, що наші бійці побачили на фронті і що пережили, та як почали цінувати рідних та близьких, вони ніколи не будуть здатні на домашнє насильство. І це, безумовно, стане позитивом після війни.

Щодо дискримінації за гендерними ознаками в українській армії, то жінка з ними не зіткнулася. «Скоріше, це бажання якось захистити та вберегти. Можливо, через те, що від початку тобі трохи не довіряють. І тоді треба довести, хто ти є, і на що ти здібна. Після цього стаєш таким саме побратимом, на тебе розраховують», — поділилась спостереженнями Марина Сизова

«Часто жінки вагаються, не вистачає впевненості у прийнятті рішень. Насправді їм дуже не просто між собою налагодити довірливі стосунки. Лише кризові ситуації змушують нас ставати договороздатними», — вважає голова Української Жіночої Варти Олена Білецька.

Очолювана нею організація побудована на принципах солідарності, вчить жінок самозахисту. Принципів п’ять: солідарність, співпраця, безпека, порука і довіра. «Нашим бійчиням, які йдуть воювати, теж важлива ця солідарність і підтримка. І розуміння і повага, на якій будуються всі рухи і кроки вперед», — пояснила активістка.

У мережі вже з’явився перший соціальний ролик, який зроблений у рамках інформаційної кампанії «Вільні. Сильні. Незламні». Переглянути його можна тут або на Фейсбук-сторінці Громадського альянсу «Політична дія жінок». На відео українські жінки вперше танцюють аркан — український бойовий танок, який кількасот років вважався виключно чоловічим. Таким чином автори демонструють, як українські жінки ламають стереотипи і підтримують одна одну у боротьбі з насильством на війні, на роботі, на службі чи вдома.

«Наш проєкт — це можливість у креативний спосіб донести до українського суспільства, що насильство не можна толерувати. І для того, щоб з ним боротися, потрібно обʼєднувати зусилля всіх. Нині ми чинимо потужний і обʼєднаний опір російській агресії та насильству, яке йде з ним. Так само ми повинні бути єдині у руйнуванні культури насильства всередині нашого суспільства. Останній резонансний випадок зі зґвалтуванням дівчат блогерами показав, що в Україні й досі панує упередження, що у злочині винна постраждала. Таке переконання не може мати місця в країні, яка нині є прикладом для світу у боротьбі за свободу та людську гідність», — наголосила під час презентації кампанії координаторка Громадського альянсу «Політична дія жінок» Ірина Тишко.

ГО Громадський альянс «Політична дія жінок» за понад два роки своєї діяльності реалізував кілька проєктів, серед яких:

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status