cs.detector.media
07.03.2023 10:39
Парамедикиня Тайра стала лауреаткою американської премії «Найхоробріша жінка світу»
Парамедикиня Тайра стала лауреаткою американської премії «Найхоробріша жінка світу»
Церемонія нагородження відбудеться 8 березня у Білому домі.

Українська волонтерка та парамедикиня Юлія Паєвська з позивним «Тайра» стала лауреаткою Міжнародної премії «Найхоробріша жінка світу» — International Women of Courage Award — від Держдепартаменту США.

«Юлія “Тайра” Паєвська продемонструвала надзвичайну моральну та фізичну мужність, захищаючи Україну від нещадної російської агресії. Вона надавала медичну допомогу учасникам Революції гідності в Україні у 2013 році, а як керівник волонтерського загону парамедиків "Ангели Тайри" проводила тактичну медичну підготовку на передовій Донбасу з 2014 по 2018 рік. Пані Паєвська найбільш відома своєю роботою з таємної зйомки та вивезення відеозаписів, що документують звірства, скоєні російськими військами в Маріуполі», — повідомили на сайті Держдепартаменту США.

Там наголосили, що російські окупанти взяли Паєвську в полон, коли вона намагалася евакуювати жінок і дітей із Маріуполя, хоча вона явно була цивільною. Тайра три місяці перебувала в неволі, де жила в крихітній камері з 22 іншими жінками, схудла на 9 кілограмів, терпіла тортури й побиття. Крім того, кремлівські пропагандисти намагались представити її на міжнародному рівні в образі фашистки та військової злочинниці.

«Однак все це не змусило Паєвську замовчати, і після свого звільнення вона твердо виступає за українську демократію та незалежність як вдома, так і за кордоном», — наголосили в Державному департаменті.

Міжнародна премія «Найхоробріша жінка» (International Women of Courage Award) — американська нагорода, яку Державний департамент США щороку вручає жінкам зі всього світу, що виявили лідерство, мужність, винахідливість і готовність жертвувати заради інших, особливо у просуванні прав жінок.

Кандидатів на премію щороку висувають дипломатичні представництва Сполучених Штатів Америки за кордоном — по одній номінантці від країни. Фіналістів обирають високопоставлені представники Держдепартаменту.

Цьогоріч церемонія нагородження відбудеться в середу, 8 березня, у Білому домі. Захід проведуть держсекретар США Ентоні Блінкен і перша леді Джилл Байден. 

Крім Юлії Паєвської, лауреатками премії International Women of Courage 2023 стали представниці ще десяти країн — Афганістану, Аргентини, Центральноафриканської Республіки, Коста-Рики, Ефіопії, Йорданії, Казахстану, Малайзії, Монголії та Польщі, — які «працюють заради кращого майбутнього для всіх».

Нагадаємо, що 16 березня у Маріуполі бойовики угруповання «ДНР» затримали Юлію Паєвську та її водія Сергія. Перше підтвердження того, що Тайра потрапила в полон, з’явилося у сюжеті так званого «МВС» угруповання «ДНР».

Згодом з’явився ще один сюжет російського телеканалу НТВ, у якому Паєвську звинувачували у зв’язках із батальйоном «Азов» і спробі втекти з Маріуполя під виглядом біженки із двома маленькими дітьми, чиї батьки загинули. Насправді Паєвська рухалася в «зеленому коридорі», супроводжуючи дітей і жінок, вивозячи їх із Маріуполя до Запоріжжя.

17 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україні вдалося звільнити з російського полону парамедикиню Юлію Паєвську. Після того вона отримала премію Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів», а також увійшла в список ВВС зі 100 жінок з усіх куточків світу, які надихали та впливали на світ у 2022 році.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status