cs.detector.media
01.03.2023 19:03
Український Інститут та ООН Жінки в Україні оголосили номінанток на премію Women in Arts. The Resistance
Український Інститут та ООН Жінки в Україні оголосили номінанток на премію Women in Arts. The Resistance
У 2022 році церемонія не відбулась через початок повномасштабного вторгнення, тож цього року до її назви додано «The Resistance» — «Опір».

7 березня Український інститут та ООН Жінки в Україні вчетверте назвуть імена лауреаток премії Women in Arts. Цьогорічна премія відбудеться під гаслом «Вогонь запеклих не пече» та стане особливою, оскільки охоплює два попередні роки.

У 2022 році церемонія не відбулася через початок повномасштабного вторгнення, відтак Women in Arts 2023 набула нового сенсу, що закладено у слові «The Resistance» та в айдентиці цьогорічної премії, елементи якої символізують опір.

Список номінанток Women in Arts 2023:

Жінки у візуальному мистецтві:

Алевтина Кахідзе, Катерина Лисовенко, Леся Хоменко, Альбіна Ялоза.

Жінки в музиці:

Джамала, Алла Загайкевич, Марина Круть (KRUTЬ), Людмила Монастирська.

Жінки в театрі:

Оксана Дмитрієва, Ніна Захоженко, Марина Кошкіна, Роза Саркісян, Оксана

Черкашина.

Жінки в кіно:

Марина Ер Горбач, Аліна Горлова, Катерина Горностай, Надія Парфан, Оксана

Черкашина.

Жінки в літературі:

Вікторія Амеліна, Галина Крук, Тетяна Малярчук, Ярина Чорногуз, Любов Якимчук.

Жінки в культурному менеджменті:

Дар’я Бассель, Юлія Ваганова, Ольга Вієру, Олена Гончарук, Єлизавета Герман і

Марія Ланько.

Жінки в культурній журналістиці, критиці та дослідженнях:

Катерина Ботанова, Юлія Манукян, Тетяна Огаркова, Анастасія Платонова, Ярина

Цимбал.

Особлива відзнака (Special mention) — жінки, які не є професійними мисткинями, але зробили важливий внесок в українську культуру (вручається з 2021 року).

Кандидаток премії Women In Arts оцінюватимуть профільні експерти відповідної сфери, представники державного сектору та незалежних інституцій. Головними вимогами до конкурсанток є професійні досягнення, репутація, інноваційність та національне чи міжнародне визнання. Також під час премії оцінюватимуть «внесок у перемогу». Це додатковий критерій, який враховує військову, волонтерську чи будь-яку іншу діяльність, яка наближає перемогу України. 

Серед суддів — креативний директор агенції Mozgi Ideas Влад Болсун, головний редактор видання LiRoom Олексій Бондаренко, акторка Ірма Вітовська-Ванца, директорка Департаменту комунікацій та публічної дипломатії МЗС Ірина Боровець та багато інших. Із повним переліком можна ознайомитись за посиланням.

Під час церемонії нагородження відбудеться премʼєра жіночого маніфесту «Ти є велика сила», створеного у співпраці з музичним каналом MEGOGO LIVE. У ньому взяли участь виконавиці Roxolana, Марина Круть, Саша Кольцова («Крихітка»), Олена Карась («Тонка») та інші номінантки цьогорічної премії. Мета маніфесту — підкреслити силу та внесок українських жінок у культуру, зокрема у часи повномасштабного вторгнення. 

Women in Arts — це незалежна премія, заснована у 2019 році Українським інститутом та ООН Жінки в Україні у рамках руху солідарності за гендерну рівність HeForShe. Її заснували з метою підтримати професійний розвиток жінок у сфері мистецтва та культури, а також подолати гендерні стереотипи та усунути нерівність.

У 2021 році премію Women in Arts отримали режисерка Ірина Цілик, письменниця Софія Андрухович, диригентка Оксана Линів, громадська діячка Юлія Федів, художниця Аліна Клейтман, режисерка Тамара Трунова, літературознавиця і арткритикиня Віра Балдинюк та військова журналістка Валерія Бурлакова.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status