cs.detector.media
01.03.2023 15:36
В Україні запустили інтерактивну карту злочинів російських окупантів
В Україні запустили інтерактивну карту злочинів російських окупантів
Цей проєкт являє собою архів медійних і військових свідчень про воєнні злочини, скоєні в Україні за час широкомасштабного вторгнення Росії.

Головна мета проєкту Russian Crimes — зібрати в одному місці інформацію з достовірних джерел про воєнні злочини, скоєні окупантами, яка буде залишатися доступною протягом багатьох років. Це дозволить журналістам, документалістам, міжнародним організаціям, історикам, письменникам та усім, хто хоче відтворити об’єктивну картину повномасштабного російського вторгнення в Україну, спиратися винятково на достовірні дані, а також швидко знаходити потрібну інформацію.

Серед переваг проєкту його автори називають:

«Цей проєкт стартував у перший тиждень вторгнення як відповідь на нього — нам хотілося конвертувати неконструктивну лють у конструктивну дію. Тож ми почали фіксувати кількість загиблих російських військових, аби потім це слугувало доказом масштабу вторгнення. Адже російська влада вперто заперечувала навіть своєму населенню масштаб злочину та втрати. Але швидко стало ясно, що росіянам направду байдуже на те, що їхні чоловіки помирають в Україні — а нам важливіше фіксувати не їхні смерті, а їхні злочини. Бо ми хочемо не лише перемоги — потрібно, аби за кожен, навіть найменший злочин Росія понесла відповідальність», — пояснив ідею Віктор Шкурба, СЕО української креативної агенції [isdgroup], яка вигадала та реалізувала проєкт.

Усі матеріали для інтерактивної карти відбирають за важливим принципом: вони не повинні мати суб'єктивної думки автора. Це новинні матеріали, інтерв’ю, розслідування, репортажі з місця подій, які взяті як із ключових міжнародних медіа (The New York Times, The Washington Post, The Guardian, Time та інших), так і з українських ЗМІ, що створюють контент англійською мовою. Також залучені матеріали YouTube-каналів і спеціалізованих платформ із верифікованими джерелами інформації.

Автори Russian Crimes закликають журналістів не лише користуватися проєктом як базою даних, але й пропонувати власні матеріали для розміщення на карті. Вони проходитимуть перевірку пруфрідерів і з’являтимуться там як додаткові докази тисяч воєнних злочинів, що їх чинить Росія на території України.

[isdgroup] — українська комунікаційна агенція що неодноразово здобувала міжнародні нагороди Cannes Lions, D&AD, Webby, Effie, декілька років поспіль була визнана найбільш креативною агенцією країни. З часів Революції Гідності команда працює над низкою соціальних проєктів, як-от антивоєнні ініціативи, реінтеграція тимчасово окупованих територій України, підтримка реформ та антикорупційних ініціатив, гендерної рівності. Агенція отримала «Каннського лева» за проєкт проти російської пропаганди.

Раніше «ЗМІ для змін» розповідав про те, що екологічні організації теж збирають докази злочинів росіян для Міжнародного кримінального суду. А Олександра Матвійчук, керівниця організації «Центр громадянських свобод», детально розповіла про документування злочинів Росії в рамках ініціативи «Трибунал для Путіна».

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status