cs.detector.media
23.02.2023 22:20
Український інститут, МЗС і Ukraïner розповідатимуть іноземцям про митців і громадських діячів, які пішли воювати
Український інститут, МЗС і Ukraïner розповідатимуть іноземцям про митців і громадських діячів, які пішли воювати
У рамках проєкту збирають історії українських культурних діячів за напрямками: кіно, музика, література, громадянське суспільство, перформативне та візуальне мистецтво. Вже доступні 30 історій, планують створити більше.

Український інститут у співпраці з Міністерством закордонних справ та Ukraïner запустив проєкт «Culture Fights Back», що розповідатиме іноземцям про митців і мисткинь, а також представників і представниць громадянського суспільства, які долучилися до лав Збройних Сил України.

Про це редакції «ЗМІ для змін» повідомив комунікаційний відділ Українського інституту.

«Після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року на захист держави стали не лише професійні військові, а тисячі звичайних громадян, які залишили цивільне життя в минулому та взяли до рук зброю. Культурні діячі, які збирали концертні зали, проводили читання та прем’єри, були змушені поставити творчість на паузу та вирушити на передову. Це створило величезний виклик для культурного сектору зараз та у майбутньому. Проте навіть це не зупинило їх, і в окопах вони продовжують писати вірші, обдумувати сценарії фільмів та розповідати світові про всі звірства російської армії», — ідеться у повідомленні.

У проєкті «Culture Fights Back» зібрані історії українських культурних діячів за напрямками: кіно, музика, література, громадянське суспільство, перформативне та візуальне мистецтво. Кожну історію доповнюють фото героїв/нь: одне з професійного цивільного життя, а друге — з військової служби, часто зроблене побратимами. Також можна одразу перейти до робіт митців і мисткинь та познайомитися з їхніми персоналіями та творчістю ближче. Організатори хочуть пояснити іноземцями, що це демонструє цілісність українського суспільства — де кожен розуміє необхідність боротьби.

«Задумуючи проєкт "Culture Fights Back", ми прагнули показати іноземцям, що боротьба за свободу та державність об’єднує людей абсолютно різних професій. Він є маніфестацією цілісності українського суспільства, де кожен розуміє необхідність боротьби. Також ми хочемо привернути увагу міжнародної спільноти до втрат, яких зазнає українська культура», — наголосила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Зараз доступні 30 історій, але згодом інформація доповнюватиметься. Серед митців, на жаль, є загиблі герої, зокрема артисти балету Олександр Шаповал та Вадим Хлуп’янець, режисер Віктор Онисько, оперний співак Василь Сліпак та громадський активіст Роман Ратушний.

«У час, коли нашу культуру намагаються знищити, особливо важливо говорити про неї якомога гучніше. Ми хочемо показати міжнародній аудиторії хоробрість та красу наших людей, наших митців та мисткинь. Прагнемо нагадати, хто стоїть за цією боротьбою — співаки, яких вони могли вже чути, письменники, у чиї твори могли закохатися, чи актори, чиєю грою б захоплювалися», — коментує Ксенія Калина, керівниця комунікаційного відділу Українського інституту.

Команда Українського інституту також планує фотовиставки за кордоном — адже саме через особисті історії культурних діячів можна зацікавити закордонну аудиторію, привернувши більше уваги до стану української культури під час війни та злочинів Росії.

Раніше «ЗМІ для змін» інформував про те, що Український культурний фонд оголосив конкурс грантів на тему культури корінних народів та етнічних культур Приазов'я та Причорномор'я, а також про інший конкурс УКФ — грантову програму «Відновлення культурно-мистецької діяльності».

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status