cs.detector.media
21.02.2023 17:06
Ініціатива FreeSvydovets виступила проти будівництва нового курорту в Карпатах
Ініціатива FreeSvydovets виступила проти будівництва нового курорту в Карпатах
Наприкінці 2022 року дві сільради у Карпатах погодилися розпочати підготовку до будівництва курорту, натомість екологи виступили проти.

Ініціатива FreeSvydovets виступила проти планів збудувати новий курорт у Карпатах поруч із наявним «Буковелем». Про це повідомила пресслужба ініціативної групи у листі до редакції «ЗМІ для змін».

«Наприкінці 2022 року ТОВ "Буковель" звернувся до двох сільрад — Поляницької (Івано-Франківська область) та Усть-Чорнянської (Закарпаття) — з метою розпочати підготовку до будівництва ще двох курортів — "Бистриця" та "Турбат". Нові курорти мають розміститися на 1400 га та приймати 25 000 людей одночасно. Обидва курорти межуватимуть із запланованим у 2016 році курортом "Свидовець" і чинним курортом "Буковель". Фактично утвориться один мегакурорт на 65 000 туристів одночасно. Для порівняння, це як побудувати посеред Карпат місто розміром понад половину Ужгорода», — ідеться у повідомленні ініціативи.

Автори повідомлення надають документи: рішення 17-ї сесії VIII скликання Усть-Чорнянської селищної ради від 20 грудня 2022 року та відповідь на депутатське звернення Поляницької сільської ради від 31 січня 2023 року. Першим документом депутати надали дозвіл на розроблення проєкту містобудівної документації для будівництва нового рекреаційного комплексу поруч із с.Лопухів Закарпатської області, а другий засвідчив наявність такого ж рішення щодо територій в межах та поруч із селами Бистриця та Поляниця Івано-Франківської області.

Фактично це означає згоду цих органів місцевого самоврядування з будівництвом курорту. Обидва документи є в редакції.

«Понад 30 канатних витягів, 230 км лижних трас, 700 га готелів та навіть приватний аеродром — усе це, за словами екологів, призведе до катастрофічних екологічних наслідків. Активісти та природозахисники вже 7 років борються із забудовником у судах», — ідеться далі в повідомленні.

У 2016 році науковці, активісти та місцеві жителі вже виступали проти забудови на Свидовці. За дослідженнями вчених із ГО «Дунайсько-Карпатська програма», в умовах зміни клімату створення величезного курорту призведе до жахливих наслідків. Ідеться про втрату біорізноманіття, знищення майже 400 га пралісів, про небезпеку від паводків, селів та снігових лавин (науковцями визначені критичні ризики для життя людей). 

«За наявними картами, забудова, лижні траси та підйомники пройдуть по заповідних територіях, оселищах червонокнижних рослин та тварин, унікальних гірських озерах Свидовця. Крім того, лише курорт "Свидовець" — це майже 9 000 кубометрів використаної води кожен день і так само стічних вод. Якщо додати 2 нові курорти, вийде під 15 000 кубометрів щоденно. Враховуючи, що в 2022 посуху відчували навіть мешканці високогір’я, а "Буковель" за багато років проблему стічних вод так і не вирішив, наслідки є очевидними», — цитує ініціативна група біолога ГО «Українська природоохоронна група» Єгора Гриника.

За словами Єгора Гриника, через зміну клімату в майбутньому зими будуть менш сніжними, а річки – менш водними. Курорту доведеться використовувати дефіцитну воду для штучного снігу, і на інтереси громад нижче за течією навряд чи хтось зважатиме.

FreeSvydovets — ініціативна група, у яку входять сотні активістів та організацій з України та Європи. Рух утворився 2016 року з метою збереження довкілля від діяльності, яка може зашкодити унікальним екосистемам гірського масиву «Свидовець» та цілого Карпатського регіону. Протягом останніх семи років ініціативна група бореться в судах, аби захистити гірський масив Свидовець від забудови.

Судовий конфлікт щодо побудови масштабного курорту на Свидовці триває з 2017 року. За інформацією «Радіо Свобода», у січні 2018 року Закарпатський окружний адміністративний суд за позовом трьох жителів села Лопухів скасував розпорядження Тячівської та Рахівської РДА про затвердження детальних планів територій, які дозволяли будівництво курорту. Згодом Львівський апеляційний суд задовольнив скаргу Рахівської та Тячівської РДА і скасував рішення першої інстанції і фактично визнав законними детальні плани території для побудови гірськолижного курорту на Свидовці. У вересні 2021 року Верховний Суд скасував рішення попередніх інстанцій. Справу було відправлено на розгляд першої інстанції — Закарпатського окружного адміністративного суду.

«У червні 2019 року Швейцарський Фонд імені Бруно Мансера презентував у Києві аналітичний звіт, де стверджується: до будівництва комплексу на горі Свидовець причетне ТОВ "Скорзонера", яке пов’язують із олігархом Ігорем Коломойським», — інформувало Радіо Свобода.

Видання Zmina інформувало у січні цього року, що учасники ініціативної групи подали касаційну скаргу до Верховного Суду з вимогою скасувати постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 15 грудня 2022 року, якою таки затвердили детальний план територій для побудови на Свидовці гірськолижного курорту. Верховний Суд просили залишити без змін рішення Закарпатського окружного адміністративного суду від 19 липня 2022 року, який заборонив будівництво гірськолижного курорту на гірському масиві Свидовець.

Фото: Радіо Свобода

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status