cs.detector.media
16.02.2023 17:23
Ухвалено План заходів із реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021—2026 роки
Ухвалено План заходів із реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021—2026 роки
На засіданні Уряду прийняли розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів до 2024 року щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021—2026 роки».

10 лютого Кабінет міністрів на черговому засіданні схвалив план реалізації Стратегії, який містить чіткі завдання для міністерств і обласних адміністрацій на два роки (2023—2024).

Про це повідомив «Урядовий портал». 

«Акт затверджує план заходів, спрямованих на реалізацію стратегічних напрямів Стратегії: забезпечення ефективних процедур громадської участі у формуванні та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення; створення сприятливих умов для формування та інституційного розвитку інститутів громадянського суспільства; стимулювання участі інститутів громадянського суспільства в соціально-економічному розвитку України; створення сприятливих умов для міжсекторальної співпраці», — ідеться у повідомленні.

У документі визначено заходи для виконання завдань плану та індикатори їх досягнення, а також очікувані результати та партнерів від інститутів громадянського суспільства та міжнародних організацій.

Ознайомитися з цим планом можна за посиланням.

Одним із партнерів у впровадженні заходів плану є Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД). У його інформаційному повідомленні йдеться, що у плані є 43 заходи, зокрема, наступні:

«Досвід показує, що держава успішно виконує ті плани, де активно залучені громадський сектор та міжнародні донори. Відтак ми готові інформувати наших партнерів про хід виконання плану та допомагати організувати комунікацію з органами влади. Ми запрошуємо організації долучатися до виконання плану заходів, адже сила у нашій єдності», — зазначено у повідомленні.

Згідно з розпорядженням, передбачено щоквартальне інформування органами виконавчої влади про реалізацію запланованих заходів.

План стосується Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021—2026 роки. Це  перший політичний документ чинної влади для третього сектору. Стратегія передбачена на шість років. Вона містить чіткі цілі для створення сприятливих умов розвитку ОГС.

Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021—2026 роки затвердив своїм указом президент Володимир Зеленський 7 вересня 2021 року. У її першому розділі зазначено:

«Громадянське суспільство є виразником та захисником інтересів і прагнень різноманітних суспільних груп та громадян. Громадянське суспільство здатне зробити значний внесок у сталий розвиток держави шляхом надання соціальних послуг, забезпечення здійснення соціального підприємництва, збільшення кількості робочих місць і самозайнятих осіб, поліпшення бізнес-середовища, протидії корупції, сприяння прозорості діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування та реалізації інших суспільно корисних проектів. Інститути громадянського суспільства в Україні також відіграють активну роль у сприянні відновленню територіальної цілісності та розбудові миру».

Згідно з інформацією УНЦПД, у 2020 році експерти консорціуму у складі ІСАР «Єднання», УНЦПД і Центру демократії та верховенства права разом із представниками інших громадських організацій створили карту правових реформ для громадянського суспільства. Згодом почалася робота над планом заходів. У результаті тривалих консультацій між органами влади та громадським сектором більшість положень Карти потрапила в текст Стратегії.

Зі Стратегією можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «ЗМІ для змін» розповідав, як зареєструвати громадську чи благодійну організацію під час війни, як платити менше податків, коли робите благодійні пожертви, а також як на користь волонтерів планують змінити закон і податковий кодекс. Деякі новації до законодавства вже ухвалено.

Фото: HappyMonday

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status