cs.detector.media
13.02.2023 13:46
Діти все більше часу проводять в інтернеті. Stop_sexтинг зібрав поради, як говорити про онлайн-небезпеку та куди звертатися у випадку проблем
Діти все більше часу проводять в інтернеті. Stop_sexтинг зібрав поради, як говорити про онлайн-небезпеку та куди звертатися у випадку проблем
Серед порад — купівля смартфона не раніше 12 років, а також довірливе легке спілкування. Звертатися ж у випадку проблем можна на урядову гарячу лінію або на сайт ініціативи.

Дослідження stop_sexтинг зафіксувало тенденцію зростання онлайн-часу дітей: наприклад, учні 6–8 класів (діти віком 11–14 років) проводять в інтернеті 3 та більше годин на день.

Крім того, діти виділяють п'ять основних категорій ризиків онлайн: неприємні або образливі повідомлення, запитання про місце проживання, пропозиція дружби від незнайомця, пропозиція відкрити невідоме посилання, прохання надіслати фото чи відео. 

«З огляду на це ніколи не пізно розпочати з дитиною розмову про безпеку в інтернеті, та краще це робити щойно ви вирішили придбати смартфон для неї. До речі, на думку одних експертів, ідеальний вік дитини для цього — 12 років, а інших — 14 років. Але усі вони погоджуються, що поспішати з покупкою смартфона не варто, і що для комунікації з дитиною достатньо звичайного кнопкового мобільного телефона», — зазначають у пресрелізи організатори ініціативи.

Ось п'ять порад про те, як говорити з дитиною про безпеку онлайн

1. Легке спілкування

Розмова про безпеку в інтернеті з дитиною не має бути незручною або схожою на лекцію. Найкраще говорити про безпеку онлайн під час спільного проведення часу: під час їжі, за кермом автомобіля, в розмові перед сном.

Слухайте, що ваша дитина говорить. Давайте дитині час сформулювати свої думки, навіть якщо у вас є занепокоєння. Слухайте більше, ніж говоріть, щоб дитина бачила, що ви дійсно залучені. Ставте відкриті запитання, щоб спонукати до більш змістовних відповідей. Привітне та відкрите середовище допоможе вашій дитині комфортно спілкуватися з вами про своє повсякденне онлайн-життя.

2. Підготовка до розмови

Переконайтеся, що ви поінформовані. Ознайомтеся з додатками та платформами, які використовують діти, з поширеними проблемами безпеки в інтернеті, з якими вони можуть зіткнутися. 

3.Складні теми — простими словами

Іноді як батьки, так і діти можуть уникати складніших тем, як-от порнографія, секстинг, онлайн-стосунки тощо. Однак такі розмови так само важливі, як і розмови про надмірний екранний час та кібербулінг. Вони відіграють ключову роль у тому, щоб допомогти дітям розпізнати ризик і шкоду в інтернеті.

4. Поговоріть про вплив онлайн-контенту

Деякий контент може викликати у молодих людей відчуття депресії, тривоги або невпевненості. Алгоритми, які пропагують самоушкодження, фейкові новини чи інший шкідливий вміст, можуть впливати на те, як діти думають і відчувають навколишній світ. Важливо, щоб вони розуміли, куди звертатися, якщо їм потрібна підтримка, наприклад: дитина може поговорити з дорослим, якому довіряє, або зателефонувати на гарячу лінію 1545 (далі обрати 3).

5. Довірливі відносини — запорука успіху

Намагайтеся завжди підтримувати з дітьми довірливі стосунки. Тоді дитина просто і відкрито буде ділитися з вами інформацією про улюблених блогерів та ютуб-канали, розкаже вам, якщо якийсь незнайомець онлайн буде вимагати будь-що, звернеться за порадою щодо налаштування конфіденційності тощо.

Куди звертатися за допомогою щодо онлайн-ризиків для дітей?

  1. 1. Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в інтернеті 1545 (3). Звернутися на лінію можна анонімно, цілодобово та безплатно.
  2. 2. Психологічна лінія підтримки на тему онлайн-ризиків stop-sexting.in.ua 
  3. Діти та батьки можуть напряму звернутися за допомогою на сайті (кнопка внизу головної сторінки), заповнити анкету та отримати психологічну підтримку спеціаліста stop_sexтинг. Консультації є конфіденційними та безплатними. 
  4. 3. Портал повідомлень про небажаний контент IWF.

На сайті stop_sexтинг також можна повідомити про матеріали, що зображують сексуальне насильство над дітьми. Портал працює як лінія звітування. Ці повідомлення допомагають захистити дітей та не допустити їх подальшої сексуальної експлуатації.

Stop_sexтинг — найбільший в Україні освітній проєкт щодо захисту дітей в інтернеті. Отримав премію Глобального договору ООН та загалом навчив більше ніж 500 000 дітей та батьків. У межах інформаційної кампанії створив першу в країні консультаційну лінію щодо безпеки дітей в інтернеті 1545 (далі 3) та психологічну лінію підтримки для дітей та батьків на тему онлайн-ризиків на сайті stop-sexting.in.ua.

Для того, щоб кожний освітянин, вчитель, мати або батько були обізнані про ризики для дітей в мережі, знали, як допомогти дитині та куди звернутися за консультацією, освітній проєкт stop_sexтинг з 2020 року регулярно випускає уроки для дітей, методичні посібники та вебінари для дорослих. Ініціатори проєкту освітній контент трансформують у книжки, мультики та VR-квести, розвивають соцмережі та співпрацюють із медіа з метою захисту дітей від сексуального насильства та експлуатації в цифровому середовищі, а також безпеки дітей офлайн під час війни.

Фото: Gaelle Marcel з Unsplash

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status