cs.detector.media
07.02.2023 13:25
«КримSOS»: вивезення кримських політв’язнів до Росії є воєнним злочином
«КримSOS»: вивезення кримських політв’язнів до Росії є воєнним злочином
Міжнародне гуманітарне право вимагає від держави-окупанта судити особу з окупованих територій там же — і на окупованих територіях вона має відбувати покарання.

Вивезення жертв політично вмотивованих переслідувань у Криму до Росії є воєнним злочином. Про це аналітик «КримSOS» Євгеній Ярошенко розповів у прямому ефірі Громадському радіо.

«Фігурантів так званих "справ Хізб ут-Тахрір" на початку утримують у Сімферопольському СІЗО, а потім, уже на стадії судового розгляду, їх вивозять у слідчі ізолятори Ростовської області… Той факт, що їх вивезли з окупованої території на територію держави-окупанта вже є воєнним злочином», – розповів Євгеній Ярошенко.

Як твердить Ярошенко, згідно з нормами міжнародного гуманітарного права, навіть якщо особа скоїла кримінальне правопорушення на окупованій території, її мають судити на окупованій території, там же вона має відбувати покарання.

«Крім того, окупанти етапують жертв політично вмотивованих переслідувань у Криму для відбуття покарання до виправних колоній у Салаваті (Башкортостан), Єнісейська (Красноярський край) та інших віддалених регіонів Росії. Таким чином, перебування кримських політв’язнів у виправних колоніях, що розташовані на такій великій відстані від півострова, створює перешкоди для своєчасного доступу адвокатів», — додають в організації.

«Таке етапування створює додаткові перешкоди для родичів, адже доїхати до таких місць витратно і з погляду часу, і з погляду грошей для родин політв’язнів», — вважає аналітик.

За інформацією «КримSOS», за дев’ять років окупації Криму 101 громадянин України став жертвою політичних переслідувань у «справах Хізб ут-Тахрір».

«Хізб ут-Тахрір» — міжнародна політична ісламська партія, що була визнана терористичною організацією рішенням Верховного Суду Росії у 2003 році, однак легально діє на території України та більшості держав світу. Окупанти виносять вироки за нібито причетність до «Хізб ут-Тахрір» строком до 19 років позбавлення волі. Однак, як твердить Харківська правозахисна група, «після окупації Криму російська влада стала використовувати участь у "Хізб ут-Тахрір" для тиску на кримських татар. Членів організації переслідують не за підготовку державного перевороту та тероризм, а за публічні акції проти політичних репресій у Криму, системну критику російської влади та за масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на події 2014 року».

За інформацією Кримськотатарського ресурсного центру, у Криму кількість політв’язнів і переслідуваних у кримінальних справах досягла 266. У 189 випадках йдеться про представників кримськотатарського народу.

З 2021 року окупанти масово затримують людей, які виходять на підтримку репресованих співвітчизників. Так, упродовж осені 2021 року відбулося шість хвиль масових адміністративних затримань активістів, чотири з яких сталися біля будівлі окупаційного суду.

Раніше «ЗМІ для змін» повідомляв, що щонайменше 149 громадян України перебуває у місцях несвободи — або в окупованому Криму, або вивезені в Росію.

Фото: Andtij Vatsyk/Радіо Свобода

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status