cs.detector.media
06.02.2023 21:08
Соцмережі як основне джерело інформації, 10% телеглядачів і туга за Батьківщиною — «Опора» представила дослідження медіаспоживання українців у Польщі
Соцмережі як основне джерело інформації, 10% телеглядачів і туга за Батьківщиною — «Опора» представила дослідження медіаспоживання українців у Польщі
ВГО «Громадянська мережа "Опора"» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) представила результати дослідження «Медіаспоживання та громадська активність українців, що знайшли тимчасовий притулок у Польщі», що його виконав Київський міжнародний інститут соціології у жовтні-листопаді минулого року.

Згідно з результатами дослідження, переважним джерелом новин для респондентів були соцмережі, а найпопулярнішою з них — телеграм.

«Соціальні мережі є основним джерелом новин для 68% опитаних, при цьому сумарний розрахований час споживання новин із цього джерела становить 61%. Це понад 2/3 усіх залучених джерел інформації. Переваги соцмереж — швидкість отримання інформації, зручність, великий вибір каналів та інформативність. Телеграм займає провідну позицію серед соціальних мереж. 64% респондентів використовували його для споживання новин, а 44% назвали головним джерелом інформації. Найбільша перевага — оперативне інформування», — ідеться у результатах дослідження.

Сайти новин (включно зі службами новин, такими як ґуґл, укр.нет, уніан.нет тощо) використовують 18% учасників опитування. Також цьому джерелу належить 16% сумарного часу споживання інформації.

«Телебачення обрали 10% респондентів, його частка в сумарному споживанні дорівнює 17%. Існують перешкоди для вільного доступу до цього медіа: відсутність телевізора, недопредставленість українських каналів на польському телебаченні, недостатнє володіння польською мовою. Зокрема, велика частка споживання новин припадає на телемарафон "Єдині новини" — 60%. Радіо надають перевагу 3% опитаних (5% сумарного часу споживання новин). Найчастіше його використовують як фон — наприклад, під час монотонної роботи або керування автомобілем. Друковані видання обрали менше 1% респондентів, також їм належить менше 1% часу споживання. Їх сприймають як щось застаріле», — констатують дослідники.

Прикметно, що навіть перебуваючи у Польщі, українці все одно цікавляться найбільше подіями в Україні, аніж у Польщі.

«Найважливіші для переселенців — новини з "рідної місцевості" та місця, де перебувають їхні родичі, друзі, знайомі й колеги, а головним фокусом уваги є питання безпеки. В загальнонаціональних українських новинах опитані в основному шукають інформацію про війну, перебіг подій в Україні і її подальший розвиток, а от економічні новини їх цікавлять дещо менше», — ідеться у даних дослідників.

Повністю з результатами можна ознайомитися тут.

Дослідження «Медіаспоживання та громадська активність українців, що знайшли тимчасовий притулок у Польщі» проведене за аналітичними напрацюваннями й на замовлення ВГО «Громадянська мережа "Опора"» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES). Опитування виконав Київський міжнародний інститут соціології протягом 26 жовтня — 30 листопада 2022 року в Республіці Польща.

«Мета дослідження — виявити, як і звідки дізнаються новини українці, котрі після 24 лютого 2022 року знайшли тимчасовий прихисток від війни у Республіці Польща. Також дослідники вивчали, наскільки респонденти залучені до політичного та громадського життя України і зацікавлені в ньому», — ідеться у преамбулі дослідження.

Вибірка дослідження передбачала квотний відбір 200 учасників віком 18–60 років. Структура вибірки визначалась на основі наявних у відкритих джерелах даних про кількість і склад українських переселенців у Польщі. Було запроваджено квоти за статтю, віковою групою і міським / сільським типом поселення. Загалом протягом тижня 200 учасників надали інформацію про 4206 випадків медіаспоживання. Дослідження складалося з двох частин: щоденникового онлайн-опитування 200 респондентів і 15 глибинних інтерв’ю.

Громадянська мережа «Опора» — це неурядова позапартійна всеукраїнська організація громадського контролю та адвокації у сфері виборів, парламентаризму, освіти, управління спільною власністю, енергоефективності, місцевого самоврядування, а також всеосяжного впровадження принципу відкритих даних. Раніше «ЗМІ для змін» писав, що 518 українців у Варшаві надали інформацію для міжнародного розслідування воєнних злочинів росіян. Цей захід теж ініційований «Опорою».

 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status