cs.detector.media
01.02.2023 20:08
Через війну кількість тварин у притулках тилових областей зросла на 20-30%, фронтових — на 100 та більше
Через війну кількість тварин у притулках тилових областей зросла на 20-30%, фронтових — на 100 та більше
В Україні створили базу притулків для собак та котів і підрахували кількість тварин, які потребують допомоги.

510 притулків, стерилізаційних центрів та зооволонтерів, які опікуються покинутими тваринами. 25 799 собак та 19 473 коти перебувають під опікою притулків та волонтерів. Це дані по всій Україні станом на січень 2023 року, зафіксовані під час першого перепису притулків для тварин.

Дослідження було ініційовано з метою оцифрувати масштаб катастрофічного впливу на життя тварин, спричинений повномасштабним вторгненням. Завдяки перепису створена база організацій і волонтерів, які опікуються покинутими собаками та котами, а також визначені їх нагальні потреби. Дослідження проведено українським центром вивчення громадської думки «Соціоінформ» на замовлення найбільшого українського виробника харчування для котів та собак «Kormotech», який у 2022 році заснував  національну ініціативу «Save Pets of Ukraine». 

Під час дослідження було проведено 14 глибинних інтерв’ю з представниками притулків, стерилізаційних центрів та зооволонтерів як у прифронтових областях, так і в тилу. 

Згідно з даними перепису, внаслідок війни в Україні кількість тварин в притулках та на утриманні зооволонтерів стрімко зросла: на 20-30% у тилових областях, на 60% у зооволонтерів та на 100% і більше у притулках прифронтових областей. Більшість тварин, яким надано притулок у час повномасштабної війни — домашні, покинуті господарями при евакуації.

Водночас притулки зіштовхнулися зі значним браком ресурсів. Їхнє основне джерело допомоги — пожертви українців — зменшилося через масову міграцію та падіння рівня доходів. Найбільші потреби: корм, ветеринарна підтримка та ліки.  Взимку актуалізувалася проблема вартості опалення та частих вимкнень електроенергії (яка забезпечує водопостачання, обігрів, роботу холодильників).

Актуальними проблемами також є: зниження частки адопції тварин, брак персоналу у притулках, потреба розширення притулків, необхідність ремонту чи побудови вольєрів. У прифронтових територіях гостро стоять питання: руйнувань, потенційної необхідності евакуювати притулок, труднощі з закупівлею та доставкою кормів і ліків.

У розв'язанні цих проблем притулки та зооволонтери покладаються на: громадськість, зоозахисні організації та благодійні фонди, волонтерів і бізнес. Цього року до підтримки притулків більш активно долучились іноземні організації, зокрема, у питаннях матеріального забезпечення, постачання кормів і прилаштування тварин.

Виходячи з добової норми споживання корму 300 г для собак та 250 г для котів, притулкам та зооволонтерам для годування тварин необхідно:

З березня 2022 року по січень 2023 року ініціатива «Save Pets of Ukraine» надала майже 1000 тонн корму притулкам і зооволонтерам, що становить чверть загальнонаціональної потреби. З них 20% надано компанією «Kormotech», решта надійшла від партнера ініціативи — благодійного фонду U-Hearts та іноземних донорів.

Маючи цифри річної потреби у кормі, а також знаючи інші проблеми притулків, «Save Pets of Ukraine» планує ще більш ефективно та системно залучати цільову допомогу. Зокрема, ініціатива вже надає притулкам генератори та обігрівачі, а також вакцини, медичні препарати, клітки, переноски для транспортування та інше.

У січні 2023 року ініціатива «Save Pets of Ukraine» запустила пілотну програму патронажу притулків. Кінцевою метою програми є прилаштування тварин у сім’ї, тому після 2 місяців патронажу тваринам будуть шукати нових власників разом із ініціативою «Adopt Pets of Ukraine». Підопічні: 57 тварин з 4 притулків (Охтирка, Трускавець, Київ, Горішні Плавні).

Чотирилапі у патронажі отримують корм, переноски та клітки для транспортування, повідки та нашийники для собак, вакцину для імунізації, чіп, паспорт, препарати для зовнішньої та внутрішньої обробки від паразитів, послуги стерилізації у партнерській клініці.

Після успішного завершення пілотного проєкту, «Save Pets of Ukraine» планує масштабувати програму патронажу до 50 притулків.

«Save Pets of Ukraine» — всеукраїнська ініціатива з комплексної допомоги чотирилапим під час війни. Заснована українським виробником харчування для котів та собак «Kormotech». Ініціатива реалізується у партнерстві з ГО «Елемент життя», а також благодійним фондом «U-Hearts», партнером із залучення допомоги від глобальної спільноти. Save Pets of Ukraine об'єднала десятки неприбуткових та бізнесових організацій та приватних донорів у США, Англії, Європі та Україні. Зараз ініціатива надає корм для притулків та зооволонтерів, медичні препарати ветеринарам і впроваджує комплексну підтримку притулків для котів та собак. Протягом 9 місяців діяльності ініціативі вдалося допомогти 230 000 чотирилапих по всій Україні.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status