cs.detector.media
31.01.2023 13:40
Розробили посібник «Як ти, кохана(ий)?» про те, як підтримувати стосунки на відстані під час війни
Розробили посібник «Як ти, кохана(ий)?» про те, як підтримувати стосунки на відстані під час війни
Алгоритми, запропоновані у посібнику «Як ти, кохана(ий)?», допоможуть українцям спілкуватися та зберігати стосунки на відстані.

У пресцентрі Українського кризового медіацентру відбулася презентація посібника «Як ти, кохана(ий)?». Він має на меті допомогти українцям підтримувати стосунки зі своїми рідними, адже зараз багато родин розділені війною, і близькі люди вимушено перебувають далеко одне від одного.

«Посібник розроблено в рамках волонтерського проєкту "Як ти, брате?", який покликаний навчити людей (як військових, так і цивільних) надавати психологічну допомогу одне одному під час війни. Засновник проєкту – психотерапевт і соціальний психолог Антон Семенов. Разом з командою він розробляє посібники, які містять прості та дієві алгоритми взаємодії в складних ситуаціях. Усі посібники безкоштовні, їх можна завантажити на сайті проєкту або замовити друковану копію», — повідомили ініціатори проєкту.

Посібник «Як ти, кохана(ий)?» — другий у серії. Перший, який називався так само як і проєкт, «Як ти, брате?», вийшов у жовтні 2022 року. Він орієнтований на те, щоб допомагати тим, хто поруч, пережити травматичний досвід і навчитися розмовляти про нього. Відтоді понад 2000 користувачів отримали його друковані версії.

«Згідно з дослідженням "Психологічний стан населення України в умовах повномасштабної війни", 57% українців перебувають у зоні ризику розвитку посттравматичного стресового розладу, бажання звернутися до психолога позначили 23% опитаних, і лише 3% респондентів зверталися за психологічною допомогою. При цьому, за даними американського Центру з контролю та профілактики захворювань, в більшості випадків розвитку ПТСР можна запобігти», — ідеться далі у повідомленні.

Обидва посібники розроблено у співпраці з військовими і цивільними психологами.

«У таких умовах більшість моїх колег зосередилися на роботі з лікуванням ПТСР. Я ж для себе вирішив, що буду більш корисним у роботі з профілактики цієї хвороби», — сказав Семенов та уточнив, що головним фактором, який впливає на профілактику і одужання від ПТСР, є наявність і якість стосунків. Тобто наявність спілкування з іншими людьми, довіри, можливості поділитися своїми думками, спільно пережити емоції. Саме тому в проєкті «Як ти, брате?» розробляють посібники про те, як розмовляти одне з одним у складних випадках.

Досвідом використання на практиці посібника «Як ти, брате» поділився медик Іноземного легіону ЗСУ Альбертас Глазаускас. За його словами, багато військових, з якими доводиться працювати, починають відчувати психологічні проблеми саме тоді, коли повертаються з місць ведення бойових дій у мирні міста, у відпустку чи на реабілітацію. У бійців змінюється поведінка, вони стають замкненими, іноді проявляють агресію. У подібних ситуаціях військові медики не завжди знають, як краще побудувати спілкування з людиною, допомогти подолати відчуження, щоб розпочати роботу з травматичним досвідом. Саме тут у нагоді стає посібник «Як ти, брате?», оскільки він дає чіткі рекомендації, як розмовляти з людиною, котра отримала травматичний досвід і перебуває поруч. Пан Глазаускас завжди носить один примірник із собою та кладе їх у «рюкзаки парамедика», які передає колегам на передову. Є вже багато прикладів, як використання алгоритмів допомагає розпочати психологічну реабілітацію військових вже у зоні бойових дій.

Другий посібник — «Як ти, кохана(ий)?» — про стосунки на відстані. На жаль, нас не вчать, як долати складності у спілкуванні, щоб зберігати важливі для нас взаємини під час тривалої розлуки. Тепер ця проблема набула системних масштабів. Згідно з останніми даними Міжнародної Організації з Міграції (МОМ), більш ніж 2,7 мільйона українців, які виїхали після 24 лютого, залишаються за кордоном. Ще 5,9 мільйона переїхали зі своїх домівок у більш безпечні регіони в межах України.

«За даними опитувань, більшість людей, які перебувають далеко від своїх близьких, з часом мають суттєві проблеми у спілкуванні з ними, виникають конфлікти, контактів стає менше. Від цього дуже страждає якість стосунків. Зі свого боку команда проєкту також провела онлайн-опитування, щоб з’ясувати, наскільки актуальною є потреба у покращені якості спілкування на відстані, і головне — наскільки люди готові звертатися по експертну допомогу і дійсно сприймати практичні поради. 67% респондентів визнали, що дійсно мали труднощі у спілкуванні й відчували потребу у порадах психолога їх подолання. Чим довше тривала розлука, тим сильніше проявлялися проблеми і відчувалася потреба у зовнішній допомозі. У тих, хто перебуває в розлуці з початку вторгнення і досі, потреба у психологічних порадах складає 74%», — інформують автори.

Відповіддю на цей запит став посібник «Як ти, кохана(ий)?» в якому пояснюються особливості розмови на відстані, а також наведено декілька простих правил і алгоритм, використати який може кожен. У посібнику застосований підхід із клієнтоцентрованої психотерапії, яка орієнтована на створення опорних відносин та навчає людей без спеціальної підготовки основам психологічної допомоги.

Завдяки допомозі HR-департаменту компанії Vodafone перший тираж посібника вже надрукований. Антон Семенов повідомив, що буде принаймні ще два посібники. Один з них, під назвою «Як ти….», розповідатиме, як розмовляти про втрату близької людини. Цей посібник уже розроблено, він перебуває на стадії технічної верстки, і скоро його буде надруковано. Пізніше буде посібник про те, як розмовляти з дітьми під час війни, оскільки більшість порад дитячих психологів, які добре працюють у мирний час, на жаль, непридатні в умовах війни.

Раніше «ЗМІ для змін» повідомляв, що група волонтерів переклала відеокурс «Перехід до цивільного та мирного життя: тренінг для колишніх військових» українською та відкрила до нього доступ усім охочим. А для шкільних вчителів, директорів і адміністрації стартував безплатний онлайн-курс «Спільно до навчання: ефективна та безпечна освіта під час війни».

З-поміж посібників відзначимо видання Українського незалежного центру політичних досліджень про гуманітарну допомогу, а також посібник про те, як розвивати медіа під час війни. 

Український незалежний центр політичних досліджень розробив посібник про гуманітарну допомогу

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status