cs.detector.media
17.01.2023 15:51
У Лондоні пройшла вистава про політичних в’язнів Криму
У Лондоні пройшла вистава про політичних в’язнів Криму
16 січня у Лондоні відбувся документальний перфоманс «Крим, 5 ранку». Відомі митці з різних країн читали історії 11 політв’язнів Криму у театрі «Kiln».

«Крим, 5 ранку» — це документальний перформанс на основі п’єси українських авторок Наталки Ворожбит та Анастасії Косоді про порушення прав людини та переслідування на півострові після незаконної тимчасової окупації Росією.

Про це повідомила пресслужба Українського інституту.

Акторами вистави стали 13 відомих особистостей, які зачитали свідчення любові й боротьби в теперішньому Криму. Зокрема це Марія Романенко, українська журналістка та письменниця, Олександра Холл Холл, колишня Посол Великобританії у Грузії, Кристина Каталина, румунсько-німецька акторка та продюсерка, Лана Біба, шведсько-українська акторка та режисерка, Валід Елгаді, британсько-суданський актор і письменник, Лаура Ханна, британсько-єгипетська співачка, актор Калін Бло (серіал «Проект Лазар», драма Netflix «Мрії на льоду», серіал BBC «Вбиваючи Єву») та інші.

«Пролунали історії, написані на основі інтерв’ю з політв’язнями, журналістами та їхніми сім’ями. Про те, як дружини політв’язнів бережуть свої домівки, заручившись підтримкою згуртованої жіночої спільноти, а також про те, як цей досвід їх змінив та зробив ще сильнішими», — ідеться у повідомленні.

Почитати про героїв можна тут.

Після читань відбулася розмова за участі Мартіна Брайта, головного редактора «Index on Censorship»; Рорі Фіннін, «Cambridge Ukrainian Studies»; Марії Романенко, режисерки Джозефін Бертон та Олександри Холл Холл. Онлайн доєднався Алім Алієв, заступник генерального директора Українського інституту та співзасновник організації «КримSOS».

«5 ранку – це той час доби, коли темні сили можуть увірватися у вашу дім в Криму, коли всі ще сплять, перевернути все догори дном і забрати вашого батька, сина чи чоловіка у в’язницю. Сьогодні там 140 політв’язнів із Криму, деякі з їхніх історій ми розповідаємо в нашому проєкті. Ця війна почалася в Криму і закінчиться на вільному українському півострові», — сказав заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв.

Перфоманс пройшов у рамках Сезону культури Велика Британія / Україна, організованого Британською Радою та Українським інститутом. Режисеркою стала Джозефін Бартон («Наш спів для Бабиного Яру»). Читання продюсувалися Dash Arts та фінансово підтримані театром «Kiln».

Проєкт «Крим, 5 ранку» був ініційований Українським інститутом та Міністерством закордонних справ України у рамках Кримської платформи, у співавторстві з Дмитром Костюминським та театральною компанією «Dollmen».

Раніше читання проходили у Берліні, Кельні, Варшаві та Києві. Читайте більше про проєкт на сайті Українського інституту. Деякі попередні вистави доступні до перегляду.

Фото: Ikin Yum

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status