cs.detector.media
17.01.2023 14:37
Кримського політв’язня хочуть відправити до тюрми попри захворювання серця
Кримського політв’язня хочуть відправити до тюрми попри захворювання серця
Амет Сулейманов засуджений до 12 років ув’язнення за політично мотивованою справою, однак має важке захворювання серця та стоїть у черзі на трансплантацію.

Кримського політв’язня та громадянського журналіста Амета Сулейманова, якого у 2021 році Південний окружний військовий суд Росії незаконно засудив до 12 років ув’язнення за політично мотивованою справою, хочуть відправити до в’язниці. Раніше його протягом трьох років утримували під домашнім арештом через захворювання серця.

Про це повідомили у Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим.

«Наразі Амет Сулейманов стоїть у черзі на трансплантацію клапана серця. Він страждає від артеріальної та мітральної недостатності. Крім того, навіть за окупаційним законодавством, це захворювання включене до переліку таких, що перешкоджають утриманню під вартою. За словами його дружини Лілі Люманової, в’язниця для Амета дорівнює смерті, адже там він точно не отримуватиме необхідну медичну допомогу», — ідеться у повідомленні.

16 січня мав відбутися розгляд апеляції у російському суді в Ростові-на-Дону, однак засідання перенесли на 1 лютого.

У представництві нагадали, що після початку репресій проти киримли активіст Амет Сулейманов став стрімером «Кримської солідарності» та висвітлював обшуки, затримання й окупаційні суди, допомагав родинам ув’язнених. У жовтні 2017 його затримали за те, що знімав на телефон дії окупаційних силовиків біля будинку активіста Сейрана Салієва. На Сулейманова відкрили адміністративну справу, призначили штраф 15 тисяч рублів. 11 березня 2020 року в будинку Амета провели обшук, а самого активіста заарештували.

«Представництво засуджує та не визнає цей злочинний вирок громадянинові України, представнику корінного кримськотатарського народу Амету Сулейманову. Ми звертаємо увагу міжнародної спільноти на чергове порушення прав людини окупантами та закликаємо продовжувати тиск на країну-агресорку. Всі політв’язні повинні бути звільнені, а Кримський півострів деокуповано», — резюмують у Представництві.

Нагадаємо, що окупаційна влада Криму 28 грудня за сфабрикованим звинуваченням у носінні вибухового пристрою винесла вирок громадянській журналістці Ірині Данилович — сім років ув'язнення та штраф. Першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста та активіста Нарімана Джеляла підконтрольний Росії «Верховний суд Криму» засудив до 17 років позбавлення волі за нібито «диверсію на газопроводі». За даними Міністерства закордонних справ, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну окупаційна влада винесла понад 30 вироків кримським політв’язням, сумарний термін ув’язнення яких вже складає понад 1100 років. Через це «КримSOS» доповів про злочини Росії в Криму під час заходу Ради Європи.

Фото: Кримська солідарність

«КримSOS» доповів про злочини Росії в Криму під час заходу Ради Європи

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status