cs.detector.media
Євген Бриж
«ЗМІ для змін»
11.01.2023 15:17
Низка правозахисних організацій закликала міжнародних партнерів не брати участі у реформі Конституційного Суду
Низка правозахисних організацій закликала міжнародних партнерів не брати участі у реформі Конституційного Суду
Вважають, що реформа в теперішньому вигляді призведе до політичного узалежнення ключового конституційного органу на роки, що є загрозою демократії в Україні.

Український Уряд запросив міжнародних партнерів номінувати експертів для участі у відборі суддів Конституційного Суду. Однак запроваджена конкурсна процедура не відповідає рекомендаціям Венеційської комісії та висновку Європейської Комісії та несе серйозні загрози узалежнення та встановлення політичного контролю над інституцією.

Про це йдеться у спільній публікації низки правозахисних організацій України. Зокрема, підписантами звернення є Центр протидії корупції, Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан», Фундація DeJure, Антикорупційний штаб, Рух «Чесно», Інститут законодавчих ідей, Bihus.Info, Zmina, Харківський  антикорупційний центр, StateWatch.

Як нагадують у вказаних організаціях, у червні 2022 року Європейська комісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в ЄС за умови проведення низки інституційних реформ. На першому місці ЄК назвала реформу порядку відбору суддів Конституційного Суду та наголосила, що така реформа має відбуватися відповідно до рекомендацій Венеційської комісії.

«Український парламент проголосував закон про реформу КСУ 13 грудня 2022 року. Втім, ухвалений закон рекомендаціям Венеційки не відповідає. Венеційська комісія рішуче відреагувала на це, наголосивши на проігнорованих рекомендаціях у остаточній редакції висновку, затвердженій на пленарному засіданні 16-17 грудня 2022 року. Зокрема, Венеційська комісія наголосила на тому, що до складу відбіркової комісії (Дорадчої групи експертів) треба додати сьомого члена за квотою міжнародних партнерів та що рішення комісії повинні мати обов’язковий характер для суб’єктів призначення суддів як в частині оцінювання доброчесності, так і професійності кандидатів», — ідеться у повідомленні.

Після цього речниця Європейської Комісії Ана Пізонеро заявила, що ЄС очікує змін до прийнятого закону, які враховуватимуть ці рекомендації Венеційської комісії. Однак закон набув чинності, а Уряд приступив до його імплементації, розіславши ЄС та іншим міжнародним партнерам заклик номінувати експертів.

«Ми, представники громадських організацій, які роками спрямовують зусилля на утвердження в Україні верховенства права, переконані, що без цих змін реформа КСУ приречена на поразку, а демократія і європейське майбутнє України поставлені під серйозну загрозу. Чинна редакція закону дозволяє узалежнити майбутніх суддів КСУ та взяти більшість суду під політичний контроль. На жаль, незалежні міжнародні експерти не матимуть повноважень відібрати найбільш гідних кандидатів, їх роль зводиться лише до відсіву найгірших, що дасть можливість протягнути до складу КСУ політично залежних членів. Фактично, політично керовані члени у складі Дорадчої групи експертів матимуть визначальний вплив на відбір майбутніх суддів КСУ. Змінити це можна лише якщо передбачити участь сьомого члена за квотою міжнародних партнерів, як рекомендувала зробити Венеційська комісія», — наголошують підписанти.

Вони наполягають, що забезпечити якісний склад Конституційного Суду можна лише за умови врахування рекомендацій Венеційської комісії і позиції ЄС шляхом внесення змін до закону.

На думку підписантів, виконання закону в теперішньому вигляді призведе до політичного узалежнення ключового конституційного органу на роки, що становить екзистенційну загрозу для демократії і верховенства права в Україні в умовах повномасштабної війни.

Тому і закликають міжнародних партнерів та передовсім Європейський Союз не підтримувати фейкову реформу та не брати участь у її імплементації, допоки закон не відповідатиме рекомендаціям Венеційської комісії.

Фото: Юридичний вісник

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status