cs.detector.media
10.01.2023 18:31
Кабмін спростив правила ввезення в Україну дронів: гарантійні листи не потрібні
Кабмін спростив правила ввезення в Україну дронів: гарантійні листи не потрібні
Прийнято зміни до постанови Кабміну, які визначають, що імпорт дронів цивільного та подвійного призначення не потребує надання будь-яких додаткових документів, зокрема і гарантійних листів.

Кабінет міністрів України вніс зміни до постанови № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану». Відтепер ніхто не має вимагати від волонтерів додаткових документів (зокрема і  гарантійних листів) при ввезенні в Україну звичайних цивільних дронів та дронів подвійного використання.

Про це повідомив Урядовий портал.

«Установити, що на період воєнного стану пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги (у тому числі таких товарів гуманітарної допомоги, як (...) безпілотні літальні апарати та їх частини цивільного призначення та подвійного використання від донорів (...) здійснюється за місцем перетину митного кордону України шляхом подання в паперовій або електронній формі декларації (...) без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності та без оформлення гарантійних листів», – сказано у постанові №2 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2022 р. № 174», прийнятої на засіданні КМУ 3 січня 2023 року.

Документом визначено, що перевізник заповнює та подає в паперовій або електронній формі декларацію на відповідний товар. У переліку такої гуманітарної допомоги — безпілотні літальні апарати, їх частини цивільного призначення та подвійного використання від донорів, а також каски і бронежилети, виготовлені відповідно до технічних умов, військових стандартів, стандартів НАТО, нитки і тканини (матеріали) для виготовлення бронежилетів.

«Ми порушували цю тему на Всеукраїнському волонтерському саміті "ЗСУ та волонтери — шлях нескорених", де наполегливо зверталися до представника Держспецекспорту щодо питання ввезення товарів подвійного призначення (зокрема дронів). Тішимося, що питання вирішено. Не спиняємося, у покращенні законодавства нема меж», — зазначили в Українському незалежному центрі політичних досліджень.

Якщо у волонтерів під час ввезення дронів виникнуть проблеми на митниці, в уряді рекомендують телефонувати на гарячу лінію Держекспортконтролю (044) 462-48-47 або Держмитслужби (044) 284 19 34, (044) 247 27 06.

Фото: телеканал «Дом»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status