cs.detector.media
27.12.2022 15:01
Екологічні організації збирають докази злочинів росіян для Міжнародного кримінального суду
Екологічні організації збирають докази злочинів росіян для Міжнародного кримінального суду
Фахівці із міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» з початку війни обстежують місця злочинів росіян – беруть проби ґрунту, фіксують все на фото та відео.

Щоб зібрати дані та зафіксувати випадки екоциду, експерти виїжджають на місце вчинення злочину – це або деокуповані території, або ж місця влучання російських ракет.

«Українські екоексперти відтепер є носіями унікального досвіду роботи. Бо таких масштабів екологічної шкоди, яку завдає агресор довкіллю України внаслідок бойових дій, світ ще не бачив», — ідеться у повідомленні партнерів ЕПЛ, мережі захисту національних інтересів «Ants».

Зібрані матеріали передадуть до Міжнародного кримінального суду (МКС).

«ЕПЛ було здійснено 12 виїздів в Київську, Чернігівську, Харківську, Донецьку, Миколаївську та Херсонську області. Під час кожної поїздки наші екологи збирали інформацію про стан природних комплексів, відбирали проби з вирв від снарядів, провели фотофіксацію. Також наші фахівці відвідали два національні природні парки на деокупованих територіях – НПП "Святі Гори" та НПП "Кам’янська Січ", спільно з директорами НПП зроблено виїзди на територію. І вже заплановано спільні дослідження впливів воєнних дій на екосистеми парків», – розповіла виконавча директорка, членкиня правління ЕПЛ Олена Кравченко.

Вона зазначила, що релевантність доказу, його доказова сила та вагомість є фундаментальними критеріями.

«Наприклад, МКС вимагає надання показань свідком особисто, за винятком деяких випадків. У випадку із злочином проти довкілля, це можуть бути космознімки, фотознімки, зроблені у відповідності до вимог», – пояснює Кравченко.

Екологиня пояснила, що перед тим, як визнати доказ вагомим, МКС вивчає його походження.

«Іншими словами: де була отримана дана інформація. Для визнання документа вагомим є зрозумілість його походження. Будь-яке рішення щодо прийняття доказів в конфіденційному порядку повинно закріплюватися письмово та відповідати єдиній політиці. Хоча в Правилах МКС й існує положення, що дозволяє зберігати конфіденційність деякої інформації протягом судового розгляду, доки вона використовується лише для отримання нових доказів, але це є винятком і розраховувати на це не слід. Слід також пам’ятати про презумпцію невинуватості. Ці підходи можуть здаватись дещо обтяжливими, але це основа ретельного збору інформації та представлення аргументів. Слід також пам’ятати, що опосередковані докази є прийнятними в МКС», — підкреслила Олена Кравченко.

Унаслідок російської збройної агресії довкіллю України завдано збитків на понад 1,35 трлн гривень. Міністр екології Руслан Стрілець на слуханнях у Парламенті ЄС у Страсбурзі наголосив, що збитки за забруднення повітря, спричинені війною, наразі становлять близько 25 млрд євро, і ще 11,4 млрд євро необхідно для усунення збитків, завданих ґрунтам. Крім того, під загрозою перебувають близько 20% природних заповідників.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status