cs.detector.media
26.12.2022 14:36
Рух «Чесно» дослідив, скільки коштують ялинки незламності в обласних центрах
Рух «Чесно» дослідив, скільки коштують ялинки незламності в обласних центрах
Рух «Чесно», який щороку проводить моніторинг вартості ялинок для громад, проаналізував, скільки коштів витратили на новорічні свята 2022–2023 років з місцевих бюджетів 16 міських рад, а також хто чим прикрашав ялинку.

Більшість обласних центрів відмовилися від новорічних ялинок у зв'язку з повномасштабною війною, блекаутами та дефіцитом місцевих бюджетів. Загалом на декорації ялинок та оформлення новорічних локацій було витрачено менш як 200 тис. грн у 16 обласних центрах.

Про це ідеться у матеріалі аналітикині Руху «Чесно» Катерини Березюк.

«У Києві та Львові ялинки встановлювали за кошти бізнесу. А у Миколаєві, Івано-Франківську та Сумах містяни власноруч прикрашали ялинки. Символи цьогоріч теж особливі: маківки новорічних дерев прикрашають тризуби, протитанкові їжаки, а самі дерева обгортають маскувальними сітками. Декорована синьо-жовтим ялинка з’явилася і в Криму», — пише «Чесно».

Згідно з аналізом, більшість міськрад перерозподілили кошти, передбачені на організацію новорічних свят, та відмовились встановлювати ялинку. Натомість частина міськрад зосередились на створенні новорічної атмосфери для дітей та придбанні подарунків. Зокрема 7,5 млн грн передбачено на подарунки для дітей у Полтаві, 2,7 млн грн – у Вінниці, 1,9 млн грн – в Ужгороді. 

Що стосується витрат на встановлення ялинок та декорації, то цьогоріч вони рекордно низькі. За аналізом Руху «Чесно», святкування новорічних свят минулого року обійшлося 17 містам у понад 50 млн грн.  

У цьому ж році сумарно 16 міст, які відповіли на запити «Чесно», витратили з бюджетів 191 тис грн на декорації ялинок та оформлення локацій. Зокрема 17 тис грн – у Луцьку на оформлення новорічних локацій, 63 тис грн – у Миколаєві на технічне обслуговування та ремонт гірлянд, 50 тис грн – в Ужгороді на придбання світлової конструкції для фотозони, 38 тис грн – у Житомирі для облаштування локації «Резиденція Святого Миколая» та  23 тис грн – на оформлення фотозон у Чернівцях. 

«У містах, де ялинки були встановлені, з міських бюджетів кошти виділялись мінімальні. Більшість міст використовували ялинки та декорації минулих років. Економія бюджетних коштів була досягнута великою мірою за рахунок взаємодії влади, громадян та бізнесу. У Миколаєві містяни самостійно прикрасили ялинку, а у Сумах виготовили майже 2000 прикрас для живих ялинок у рамках новорічної акції "Моя іграшка для ялинки громади". У Львові ялинка була подарована місцевим підприємцем та встановлена безплатно. Новорічно-різдвяні ролики управління комунікацій міськради виготовили власними ресурсами», — зазначила аналітикиня Катерина Березюк.

Не виділялись кошти з міського бюджету і у Києві. До міської влади надходили пропозиції від меценатів, соціально відповідального бізнесу та громадськості щодо встановлення новорічної ялинки за кошти приватного сектору, на одну з яких вона відгукнулася.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status