cs.detector.media
10.12.2022 15:30
В Осло вручили Нобелівську премію миру: лауреатом став український Центр Громадянських Свобод
В Осло вручили Нобелівську премію миру: лауреатом став український Центр Громадянських Свобод
Українська правозахисна організація Центр громадянських свобод‎, яка 15 років працює заради захисту прав людей в Україні та закордоном, отримала Нобелівську Премію миру-2022.

Це перша Нобелівська премія в історії України. І вперше українська мова прозвучала зі сцени на офіційній церемонії вручення «Нобеля». 

Нобелівська промова української правозахисниці відгукнулась залу — це були гучні овації підтримки для кожного українця. 

«Ми розцінюємо премію як визнання зусиль всього українського народу, що сміливо виступив проти спроб зруйнувати мирний розвиток Європи», – сказала у своїй промові керівниця ЦГС Олександра Матвійчук на церемонії. 

Як повернути значення правам людини, почати називати речі своїми іменами, забезпечити мир для людей у всьому світі. Як забезпечити справедливість усім жертвам війни, та чому українцям як ніколи потрібна глобальна солідарність – основні напрями Нобелівської промови української правозахисниці. 

«Російський народ буде нести відповідальність за цю ганебну сторінку своєї історії та прагнення силоміць відродити колишню імперію», – наголосила Матвійчук на церемонії вручення премії. 

Покарання для всіх причетних до вбивств українців – те, на що спрямована діяльність Центру з початку військової агресії Росії в Україні. І заклик до цього  теж пролунав у нобелівській промові Олександри Матвійчук: «Ми досі дивимося на світ через призму Нюрнберзького трибуналу, де воєнних злочинців засудили, лише коли нацистський режим впав. Але справедливість не має залежати від стійкості авторитарних режимів. Зрештою, ми  живемо у новому столітті.  Правосуддя не має чекати»

«Ви не маєте бути українцями, щоб підтримати Україну. Достатньо бути просто людиною», – так завершила свій Нобелівський виступ керівниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. 

Повний текст нобелівської промови голови Центру громадянських свобод Олександри Матвійчук – тут

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status