cs.detector.media
Євген Бриж
«ЗМІ для змін»
02.12.2022 17:00
Юристка Юлія Панура про нові «волонтерські» закони: Вони спрощують життя благодійникам
Юристка Юлія Панура про нові «волонтерські» закони: Вони спрощують життя благодійникам
Завдяки трьом ухваленим законам великі суми, зібрані й витрачені волонтерами на допомогу армії, переселенцям та іншим постраждалим від війни, можна легалізувати й не платити з них податок на доходи.

Нещодавно Верховна Рада ухвалила три закони, які мають полегшити роботу благодійникам, які досі збирали гроші на власні банківські рахунки для волонтерської допомоги. Ухвалені законопроєкти максимально спрощують реєстрацію у Реєстрі волонтерів та конкретизують умови звільнення від податку на доходи фізичних осіб таких волонтерів-благодійників. Участь у розробці цих документів брали експерти Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства. Юлія Панура, юристка цього проєкту, консультантка з фінансів і податків Українського незалежного центру політичних досліджень, розповіла «Детектору медіа» про головні новації цих рішень парламенту.

Перший з ухвалених документів, — говорить Юлія Панура, — це законопроєкт № 8076 від 26 вересня 2022 року «Про внесення змін до Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації" щодо вдосконалення порядку включення благодійників – фізичних осіб до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії». Цей законопроєкт спрощує реєстрацію фізичних осіб-благодійників у Реєстрі волонтерів.

Реєстр волонтерів існує в Україні з 2014 року, коли, разом із початком війни, стався перший сплеск активності волонтерських організацій. Вони збирали гроші на приватні картки, й із цих грошей мали б сплачувати податки як зі звичайних доходів. Аби виокремити волонтерів, створили реєстр. Веде його, згідно з наказом Міністерства фінансів від 30 жовтня 2014 року № 1089, Державна податкова служба. Саме до неї треба звернутися для включення в реєстр. Це дозволить уникнути оподаткування зібраних на картки грошей.

— Другий ухвалений парламентом документ, — каже Юлія Панура, — це законопроєкт № 7492 від 27 червня 2022 року «Про внесення змін до пункту 165.1.54 статті 165 Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування певних видів благодійної допомоги, зібраної волонтерами». Він врегулював питання звільнення від податку на доходи фізичних осіб для благодійників і військового збору за зібрані на банківські рахунки гроші за умови, що людина внесена до реєстру.

Податкові пільги для волонтерів в Україні діють із 2014 року. Однак раніше передбачалося, що пільга буде діяти тільки після внесення волонтера до Реєстру. Тож люди, які почали збирати гроші відразу після початку повномасштабної війни, в лютому-березні 2022 року, та ще не встигли зареєструватися, повинні були сплатити з них податки.

— І ще один закон — № 2600-IX від 20 вересня 2022 року, який вносить ясність у питання підтвердження витрат волонтерів-благодійників. Саме в цьому документі дозволено не підтверджувати витрати за час із 24 лютого до 1 травня. Ці закони ухвалили до закінчення 2022 року. І це абсолютно логічне рішення, оскільки у волонтерів-благодійників протягом грудня 2022  року є час подати заяву про включення до Реєстру волонтерів, щоб скористатись правом не сплачувати податок на доходи фізичних осіб і військовий збір за зібрану благодійну допомогу, — каже юристка.

Зміни в податковому законодавстві спрямовані на те, щоб полегшити життя волонтерам. Відтепер заяву до Реєстру можна буде подати через «Дію».

— Згідно з новими правилами, — пояснює Юлія Панура, — людина подає до територіального органу Державної податкової служби один документ — заяву про включення до Реєстру волонтерів. Передбачено, що таку реєстраційну заяву можна буде подавати із використанням мобільного застосунку «Дія». Відповідно, скасована вимога подавати два документи: довідку банку про відкриття рахунку, на який збирали гроші, та копію реєстраційного номера облікової картки платника податку. Зайве адміністративне навантаження зняли.

За словами юристки, є дві умови, за яких благодійник може скористатися звільненням від податків. Перше — це внесення до Реєстру волонтерів, а друге — цільове використання отриманих як благодійна допомога грошей.

— Наприклад, якщо людина використовувала зібрані гроші на допомогу переселенцям, але не зареєстрована у Реєстрі, вона не може користуватися пільгами. Або якщо вона зареєструвалася в реєстрі, але не цільовим способом використовувала гроші — приміром, допомагала тваринам — то, згідно з чинними нормами, на неї звільнення від сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору не поширюється.

Також, за словами юристки, закон №7492 чітко вказав строк, коли благодійник не сплачує податок за зібрану благодійну допомогу. Якщо людина подає реєстраційну заяву, наприклад, 1 грудня 2022 року, вона не сплачує податок на доходи за гроші, зібрані з 1 січня до 1 грудня (до дати постановки в реєстр), з моменту постановки в реєстр і надалі, і за попередній рік.

— Чому зробили акцент на цій нормі? — пояснює Юлія Панура. — Тому що всі розуміють, що 24—25 лютого волонтеру було об'єктивно не до постановки в реєстр, не до формування заяви, не до довідок із банку і походів до податкової.

Завдяки цим законам великі суми, зібрані й витрачені волонтерами-благодійниками, можна легалізувати.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status