cs.detector.media
22.11.2022 10:52
Європейський Союз розширює програму підтримки України
Європейський Союз розширює програму підтримки України
Додатково виділено 35 мільйонів євро на підтримку раннього відновлення громад, яких торкнулася війна.

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) і Європейський Союз 21 листопада оголосили про додаткове виділення коштів у розмірі 35 мільйонів євро (34,4 мільйона доларів США) на реалізацію Програми ПРООН із підвищення стійкості та відновлення України.

Головна мета Програми — допомогти Україні в її протистоянні повномасштабному вторгненню Росії, підтримуючи зусилля з раннього відновлення та відбудови, наскільки це дозволяють умови, і сприяючи швидкому поверненню до процесів розвитку для підтримки досягнення цілей сталого розвитку.

Голова Представництва ЄС в Україні посол Матті Маасікас сказав, що цей новий внесок відповідає ключовим пріоритетам Програми ЄС з екстреної підтримки України і водночас сприятиме практичному втіленню низки реформ, які є передумовою вступу до ЄС. Йдеться зокрема про зміцнення верховенства права і підтримку структурних економічних реформ.

«У червні цього року ЄС надав Україні статус кандидата на членство в ЄС, — сказав Матті Маасікас. — Цей внесок стане частиною заходів підтримки, що пришвидшить рух до ЄС, допомагаючи Україні надалі забезпечувати потреби населення, яке потерпає від російської агресії».

Виконувач обов’язків Постійного представника ПРООН в Україні Яко Сільє зазначив, що ПРООН вітає розширення партнерства з Європейським Союзом.

«Упродовж останніх десяти років ми тісно співпрацювали з ЄС у межах різних програм, що реалізуються в Україні, — сказав він. — Стратегічна підтримка з боку ЄС була і є дуже важливою, щоб допомогти українським органам влади всіх рівнів стабільно функціонувати і координувати всі гуманітарні зусилля і реакцію на гуманітарну кризу».

Новий внесок підтримає ініціативи, спрямовані на зміцнення стійкості та раннього відновлення громад у вибраних цільових регіонах України. Буде забезпечено розширення доступу до якісних державних послуг, наприклад, у закладах охорони здоров’я, покращення безпеки громад і суспільної безпеки та зміцнення соціальних зв’язків на місцевому рівні.

Відповідно до Цифрової стратегії ПРООН на 2022-2025 рр., у проєкті максимально, наскільки це можливо, застосовуватимуться цифрові технології та рішення для подолання визначених викликів у сфері розвитку.

У відповідь на потреби понад 6 мільйонів переміщених українців, більшість із яких були змушені тікати зі східних і південних областей, нові цільові кошти буде використано для розширення програм і громадських ініціатив, що сприяють подальшій інтеграції ВПО у приймаючих громадах. При цьому особлива увага приділятиметься залученню молоді та місцевим рішенням, що поєднують заходи гуманітарного реагування із плануванням раннього відновлення.

Ветерани та ветеранки будуть однією з головних цільових груп. Вони отримають допомогу в межах розширеної програми, зважаючи на їхню особливу вразливість і ключову роль, яку вони відіграватимуть у процесах розбудови миру та розвитку після завершення війни. Окрім того, кошти будуть використані для зміцнення спроможності Національної поліції України запобігати гендерно зумовленому насильству через підтримання громадського правопорядку й інші заходи.

Нагадаємо, раніше Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу закупила та передала 14 автоматичних зовнішніх дефібриляторів, а також запустили онлайн-курс «Управління кризовим реагуванням та інтеграція внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у територіальних громадах в умовах воєнного стану».

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status