cs.detector.media
21.10.2022 14:34
Як комунікувати про неінфекційні хвороби, щоб рятувати життя людей — створено медіагайд для журналістів
Як комунікувати про неінфекційні хвороби, щоб рятувати життя людей — створено медіагайд для журналістів
Новий медіагайд для журналістів від україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

Неінфекційним хворобам (насамперед це серцево-судинні та онкологічні захворювання, хвороби дихальних шляхів, цукровий діабет та психічні розлади) можна запобігти. Для цього необхідно змінити спосіб життя на здоровий, і в цьому ЗМІ справді можуть допомогти українцям. Особливо в нинішній час, коли люди з тих чи інших причин приділяють менше уваги своєму здоров’ю і переживають сильні стреси.

«Наш україно-швейцарський проєкт "Діємо для здоров’я" працює вже другий рік. За цей час ми провели багато різних заходів для журналістів – пресконференцій, брифінгів тощо. І загалом ми побачили таку потребу серед журналістів: дізнатися більше про те, що таке неінфекційні захворювання (НІЗ), який вплив вони чинять не лише на здоров’я людей та становище родин, а і на добробут всієї країни. І головне – як писати про виклики НІЗ цікаво, так, щоб це допомагало людям змінювати свій спосіб життя. Тому ми пішли таким шляхом: створити простий і зручний медіагайд в електронній формі, в якому є і конкретні приклади журналістики рішень, і довідкова інформація, і посилання на ключові джерела статистики», — розповіла «ЗМІ для змін» Галина Майструк, менеджерка україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

За її словами, медіагайд спирається лише на доказову медицину та верифіковані джерела інформації. Тобто в ньому автори посилаються на дані ВООЗ, UNICEF, а також Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я України тощо.

Медіагайд стане у пригоді журналістам у темах, що стосуються здоров’я, зокрема і неінфекційних захворювань. Він допоможе висвітлювати ці теми переконливо, так, щоб це мотивувало людей жити здоровіше. У ньому є інформація про те, чому важливо постійно комунікувати про НІЗ для стійкої зміни поведінки людей, дані досліджень та як забезпечити доказовість інформації і де брати статистику, про те, що таке журналістика рішень та чого варто уникати в комунікації про НІЗ. Окрім того, гайд допоможе читачам оцінити власні фактори ризику розвитку неінфекційних захворювань.

«НІЗ є причиною 91% усіх смертей в Україні і 80% втрачених років життя через передчасну смертність та інвалідність. Це дуже великі показники. Їхнє зменшення навіть на кілька відсотків – це великий успіх, адже це могли б бути тисячі і тисячі збережених життів. Численні дослідження і досвід багатьох країн показують, що саме ЗМІ можуть дуже ефективно впливати на профілактику НІЗ через заохочення зміни поведінки людей у бік здорового способу життя. Тому ми й докладаємо свої зусилля для того, аби допомогти журналістам робити це якнайкраще», — пояснила Галина Майструк.

Гайд створений у рамках українсько-швейцарського проєкту «Скорочення поширення факторів ризику неінфекційних захворювань (НІЗ) в Україні» — скорочено «Діємо для здоров’я». Цей проєкт спрямований на зниження ризиків розвитку неінфекційних захворювань в Україні, щоб покращити добробут та продовжити тривалість життя українців. Проєкт «Діємо для здоров’я» реалізується за підтримки Швейцарії, яка надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC).

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status