cs.detector.media
23.09.2022 10:54
Активісти запустили мультимедійний літопис про «життя війни»
Активісти запустили мультимедійний літопис про «життя війни»
Команда громадської організації «Лабораторія журналістики суспільного інтересу» запустила новий мультимедійний проєкт «Життя війни», який має на меті задокументувати сучасну історію України на тлі російсько-української війни.

Команда проєкту документує життя українців, окремих підприємств чи громад у різних куточках країни і таким чином формує літопис історії України після 24 лютого 2022 року.

Наталка Гуменюк, директорка Лабораторії журналістики суспільного інтересу та керівниця проєкту «Життя війни»:

«Для нас у Лабораторії, для мене особисто важливо висвітлювати події тут і зараз, але на другий місяць війни я зрозуміла, що ми можемо втратити історію. Наприклад, у березні, працюючи в Миколаєві, ми не могли сповна зрозуміти, що відбувається в Чернігові, документуючи історії у Харкові, не встигали за подіями, які розвивались у Бердянську. Ідея проєкту саме у такому форматі виникла в історика Тімоті Снайдера, у форматі, що дав би можливість осягнути історичну  важливість роботи журналістів. 

Цей проєкт об’єднує журналістські матеріали, які є верифіковані, і, на нашу думку, мають історичну цінність, щоб через 5–10 років кожен дослідник міг зрозуміти, що відбувалось у Сарнах або як пережили події у Бородянці. В іншому нашому проєкті “Свідчить Україна” ми говоримо про воєнні злочини, але історія цієї війни – не тільки про злочини, але й про життя українського опору. Завдяки підтримці партнерів ми маємо можливість запросити українські медіа долучитись до роботи над “Життям війни”, щоб зробити великий історичний документ, який буде корисний Україні та світу».

Проєкт «Життя війни» реалізує команда документалістів Лабораторії журналістики суспільного інтересу у співпраці з медіапартнерами – редакціями українських ЗМІ, які поділяють цінності проєкту, мають досвід створення документальних та публіцистичних матеріалів та працюють із дотриманням професійних стандартів та етики. Усі медіапублікації, створені в рамках проєкту, публікуються на порталі lifeinwar.com

Інна Неллес, координаторка проєкту «Життя війни»:

«Наразі проєкт має близько 20 партнерів: це і великі національні онлайн-медіа, і маленькі редакції незалежних ЗМІ з областей. Нам важливо зафіксувати, як змінилося життя українців у великих та маленьких містах, на прифронтовій території та в тилу, у щойно звільнених від окупації селищах та містах, які саме зараз боронять свою свободу. Тому ми плануємо розширити мережу медіапартнерів та через відкритий конкурс відібрати для співпраці ще 15 редакцій»

Ініціатори запрошують редакції українських видань та/або окремих журналістів стати партнерами проєкту. Для цього до 30 вересня 2022 року необхідно заповнити реєстраційну форму та представити на розгляд Редакційної колегії проєкту документальні історії, які є прагнення висвітлити. Основними критеріями відбору партнерів є спроможність заявника створювати якісний контент на основі попередньої роботи та готовність працювати відповідно до журналістських стандартів. За підсумками відбору медіапартнери отримають одноразову підтримку у розмірі до 5000 євро на реалізацію ідей протягом періоду від 5 до 9 місяців. 

Детальну інформацію про проєкт та процес відбору шукайте у реєстраційній формі. 

Проєкт «Життя війни» реалізується ЛЖСІ за підтримки «Інституту гуманітарних наук» (Institut für die Wissenschaften vom Menschen, Австрія), Національного Фонду Підтримки Демократії (National Endowment for Democracy, США) та Міжнародного Фонду «Відродження».

Громадська організація «Лабораторія журналістики суспільного інтересу» – це спільний міждисциплінарний проєкт українських та британських журналістів і соціологів, у рамках якого команда досліджує, створює та популяризує найкращі форми суспільно корисної журналістики в епоху цифрових медіа.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status